این روزها همه به فکر راهی برای پولدار شدن هستند؛ این مسئله را می‌توان از تیراژ کتاب‌ها و تعداد مقالاتی که در زمینه مدیریت مالی و موفقیت فردی منتشر می‌شود، متوجه شد. اساسا نویسنده‌های بسیاری از طریق نوشتن درباره همین موضوعات پولدار شده‌اند! روش‌های پس انداز و تکنیک‌های مختلفی برای دست‌یابی به ثروت مطرح شده است و هر روز هم یک رویکرد جدید در این زمینه به میان می‌آید. با این حال، قدیمی‌ترین تفکر هنوز هم از همه رایج‌تر است. هنوز هم اکثر افراد فکر می‌کنند بهترین روش برای پولدار شدن این است که درامدشان بیشتر از مخارج‌شان باشد و پس‌انداز داشته باشند.

این رویکرد هنوز هم می‌تواند ما را به ثروت برساند اما باید آن را بازنگری کنیم و اصول پس‌انداز کردن در دنیای جدید را یاد بگیریم. موضوع امروز ما همین است. می‌خواهیم ببینیم چگونه پس‌انداز کنیم تا پولدار شویم اما قبل از هر چیز، این نکته را در نظر داشته باشید: پس‌انداز کافی نیست! در دنیای امروز هیچ کس فقط از راه پس انداز پولدار نمی‌شود. تصویر ثروتمندان حکایت‌های قدیمی را فراموش کنید. آن‌هایی که دارایی‌های خود را داخل کوزه‌های گلی و زیر خاک پنهان می‌کردند!

دلیل خیلی ساده است: ساختارهای اقتصادی تغییر کرده است و حالا پس انداز کردن پولی که روز به روز ارزش خود را از دست می‌دهد فایده‌ای ندارد. کلید موفقیت در دنیای جدید، سرمایه‌گذاری است و کسی بیشترین ثروت را کسب می‌کند که بهترین محل را برای پس انداز و سرمایه‌گذاری پیدا کند.

بهترین روش برای پس انداز کردن چیست؟

برای این که بتوانیم سرمایه‌گذاری کنیم، لازم است مبلغی از درامد خود را کنار بگذاریم یا به اصطلاح پس انداز کنیم. با استفاده از بعضی راهکارهای ساده و کوچک می‌توان گام‌های بزرگی در این راه برداشت. موارد زیر در زمینه افزایش پس انداز مفید خواهند بود.

[su_note]بیشتر بخوانید: چگونه ظرف یک سال پولدار شویم؟[/su_note]

اهداف‌تان را مشخص کنید.

قبل از هر چیز باید بدانید که چرا می‌خواهید پس انداز کنید. این چرایی در تمام طول مسیر شما را مصمم نگه می‌دارد و به شما انگیزه می‌دهد. اهداف را دقیق و جزئی تعیین و یادداشت کنید. مثلا این که می‌خواهم پولدار شوم، یک گزاره کلی است و بیشتر به رویاپردازی شباهت دارد! اما این که می‌خواهم تا سال آینده سرمایه‌ام را به فلان مقدار افزایش دهم، یک هدف دقیق و روشن است. از روش هدف‌گذاری Smart استفاده کنید. اهدافی را انتخاب کنید که این ویژگی‌ها را داشته باشند:

Specific یا معین

Measurable یا قابل اندازه‌گیری

Attainable یا دست‌یافتنی

Realistic یا واقع‌بینانه

Timely یا زمان‌بندی شده

درامدها و هزینه‌هایتان را یادداشت کنید.

این یکی از مهمترین اصول در مدیریت مالی است. اگر می‌خواهید ثروت خود را افزایش دهید، لازم است دخل و خرج‌هایتان را بنویسید. می‌توانیدیک دفترچه یادداشت کوچک همراه خود داشته باشید یا از اپلیکیشن‌های مدیریت مالی استفاده کنید. هر هزینه کوچکی را بنویسید. در نهایت از جمع این مبالغ تعجب خواهید کرد و می‌توانید راهکارهایی برای کم کردن مخارج خود پیدا کنید. مثلا به جای هر روز فست فود خوردن، غذاهای ساده بپزید و تا هم در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرده باشید و هم سالم بمانید.

درصد ثابتی از درآمدتان را پس انداز کنید.

یک درصد ثابت از درامد خود را در نظر بگیرید و به کنار گذاشتن آن پایبند باشید. معمولا روی عدد 10 درصد تاکید می‌شود. تصمیم بگیرید هر ماه 10 درصد از درامد خود را کنار بگذارید و به هیچ وجه آن را صرف مخارج روزمره نکنید. مهم نیست این مبلغ کم باشد یا زیاد؛ هدف این است که به پس انداز کردن عادت کنید.

خرج‌های پنهان را پیدا کنید.

بعضی از هزینه‌ها پنهان هستند و ممکن است در محاسبات اولیه آن‌ها را در نظر نگیریم. مثلا اگر یک جنس ارزان و بی‌کیفیت بخریم، مخارج تعمیر و جایگزینی آن، جزو هزینه‌های پنهان محسوب می‌شود. یا همه آن وقت‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی به تماشای کلیپ‌های بیهوده و خواندن مطالب بی‌فایده می‌گذرانیم، بدون این که متوجه باشیم منابع انرژی، زمان و پول ما را مصرف می‌کنند.

هوشمندانه خرج کنید.

رسانه‌ها صبح تا شب ما را در معرض بمباران تبلیغاتی قرار می‌دهند و مصرف‌گرایی به ذهن‌مان وارد می‌کنند. این باعث می‌شود خیلی وقت‌ها چیزهایی را بخریم که اصلا به آن‌ها نیازی نداریم یا هزینه‌های زیادی را صرف خرید اجناس یک برند پر زرق و برق کنیم؛ در حالی که برندهای دیگر با قیمت کمتر  همان کیفیت را ارائه می‌دهند. نتیجه این هوشمندی، خساست یا سطح زندگی پایین‌تر نیست؛ بلکه با این روش کیفیت زندگی ارتقا می‌یابد و منابع مالی صرف مسائل مهمتر می‌شود.

مهارت کسب کنید.

دنیای امروز دنیای تخصص است. کسب مهارت هم نوعی پس‌انداز محسوب می‌شود و هم یک سرمایه‌گذاری مفید است. هر چه مهارت‌های بیشتری داشته باشید، درامد بیشتری خواهید داشت. بنابراین از هر فرصتی برای کسب مهارت و افزایش دانش و آگاهی خود استفاده کنید. روش‌های متعددی برای این کار وجود دارد و کلاس‌ها و دوره‌های متنوعی در زمینه‌های مختلف برگزار می‌شود.

حتی اگر وقت حضور در کلاس‌ها را هم نداشته باشید، دوره‌های آنلاین می‌توانند بسیار مفید باشند. یادتان نرود که هر روز، زمانی را، هر چند کوتاه، به مطالعه اختصاص دهید. هم در زمینه‌های تخصصی و کاری دانش‌تان را بیشتر کنید و هم در زمینه موفقیت فردی و شخصی. تاثیر این کار را در آینده به وضوح مشاهده خواهید کرد.

سرمایه‌گذاری را یاد بگیرید.

همان طور که اشاره کردیم، پس انداز کردن به تنهایی کافی نیست. این که هر ماه این که مقداری از درامدتان را در حساب‌های بانکی ذخیره کنید شما را پولدار نخواهد کرد. نرخ بهره‌های بانکی هم همیشه چند قدم از نرخ تورم عقب‌تر است! بنابراین در درجه اول برای حفظ ارزش دارایی‌های خود و در مرحله بعد برای کسب سود، به ناچار باید سرمایه‌گذاری را یاد بگیرید و بهترین فرصت‌ها را شناسایی کنید. هر کس با توجه به شرایط و تحلیل‌های خود، روشی را برای این کار در نظر می‌گیرد. بعضی‌ها طلا و دلار می‌خرند و برخی روی ملک و مسکن سرمایه گذاری می‌کنند که البته ریسک‌ها و نوسان قیمت‌های خاص خود را دارد. بورس هم یک بستر پرسود برای پس انداز و سرمایه گذاری است که این روزها مردم آشنایی بیشتری با آن پیدا کرده‌اند و به مرور از ظرفیت‌های آن مطلع می‌شوند.

 

سخن آخر

به صورت کلی در نظر داشته باشید که برای کسب ثروت، لازم است با یک نگاه واقع‌بینانه استراتژی و برنامه‌ای جامع برای پس انداز و سرمایه گذاری تدوین کنید. این برنامه تمامی رفتارهای روزمره شما را شکل می‌دهد و به تدریج به فرایندی خودکار تبدیل می‌شود که هر روز شما را کمی بیشتر به اهداف‌تان نزدیک می‌کند.