این روزها از هر درگاهی مجموعهای از اطلاعات راجع به ارز دیجیتالی یا بیت کوین منتشر میشود، ارز دیجیتالی در حال پذیرش در سراسر جهان است و در همین راستا بسیاری از افراد روی ارزهای دیجیتالی سرمایهگذاری کردهاند. در این مقاله سعی میکنیم به این سوال پاسخ دهیم که بیت کوین چیست؟ و به تاریخچه پیدایش بیت کوین و عوامل تأثیرگذار بر این ارز دیجیتالی بپردازیم و بیشتر با این فرآیند سرمایهگذاری آشنا شویم. به همین منظور با ما همراه شوید.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین (bitcoin) یک نوع ارز دیجیتالی رمزنگاری بوده که در تمامی سراسر جهان شناختهشده ست و برای هر شخص که به اینترنت دسترسی داشته باشد قابلدسترس است. جالب است بدانید که بیت کوین برخلاف ارز فیات (پولهای رایج در دنیا: دلار، یورو، تومان و …) توسط هیچ کشور مستقلی طراحی و تدویننشده است. این ارز مانند تمام ارزهای رایج جهان نبوده و قابلچاپ شدن نیست، بیت کوین توسط یک سری کامپیوترها در سراسر جهان در یک شبکه امن تولید میشوند. با توجه به نکاتی تا این بخش اشاره کردیم، فرآیند بیت کوین باعث میشود که ذر انحصار کشور یا شرکت خاصی نباشیم و بهصورت شخصی در این فرآیند عمل کرده و سرمایهگذاری کنیم.
تا اینجا متوجه شدید که بیت کوین نوعی ارز است که حضور فیزیکی نداشته و در شبکههای اینترنتی و دیجیتالی در جریان و قابلدسترس هست و کل پروسه خریدوفروش آن بهصورت اینترنتی و غیر فیزیکی انجام میشود. یکی از مزیتهای این ارز دیجیتال امکان انتقال آن در سراسر جهان با کمترین هزینه است و جالب این است که فقط فرستنده و گیرنده از این انتقال یا جابهجایی در جریان بوده و هیچ شخص دیگری نسبت به این فرآیند آگاهی نخواهد داشت. بعد از بیت کویین هزاران ارز دیجیتالی رمزنگاریشده دیگر بر مبنای لاک چین در دنیا منتشرشده است معمولاً به این ارزها که بر مبنای بیت کویین ایجادشدهاند آلت بیت کوین گفته میشود برای نمونه برخی ز معروفترین آلت کوینها عبارتاند از لایت کوین، ریپل، اتریوم.
تاریخچه بیت کوین چیست؟
در ابتدا باید بدانید که هیچ پولی در جهان دارای پشتوانه نیست و حتی دلار هم وقتی تولید میشود که دولت آمریکا آن را چاپ میکند، درگذشته از طلا بهعنوان پشتوانه دلار یاد میشد و فرآیند عرضه دلار با توجه به طلای موجود در خزانه دولت اتخاذ میشد اما این روزها این مقوله دیگر مهم نبوده و دلار هیچ پشتوانهای ندارد. راجع به بیت کوین هم باید بدانید که یک ارز دیجیتالی رمزنگاریشده است که پشتوانه آن در حال حاضر شبکه امن و مردم هستند که ارزش آن را تعیین میکنند و بر یک حسابوکتاب سرانگشتی، هرقدر میزان تقاضا بیشتر باشد ارزش قیمت بیت کوین در دنیا بیشتر میشود.
تا این لحظه هویت مخترع بیت کوین فاش نشده است، طبق برخی از اطلاعات منتشرشده گفته میشود که شخص ” ساتوشی ناکاموتو ” مخترع بیت کوین است. باز بااینحال هویت این شخص در جهان فاش نشده و مجهول است و گمانهزنیهای مختلف و زیادی در این حوزه به گوش میرسد. اولین تراکنش بیت کوین در سال 2009 از کیف پول دیجیتالی ساتوشی ناکاموتو به یک مهندس رمزنگار آمریکایی به نام فینی ارسال شد و همین فرآیند باعث به وجود آمدن شایعههای مختلفی شد و شخص فینی بعدها اظهار کرد که از طریق ایمیل با ساتوشی در ارتباط بوده است. در این میان طبق تحقیقهای گسترده فعالین در این عرصه حدس زدند که شخص “کریگ رایت” مهندس کامپیوتر استرالیایی مخترع بیت کوین است که همین مهندس در سال 2016 اعلام کرد که همان ساتوشی ناکاموتو است و با توجه به شرایط به وجود آمده بعضی از اعضای کلیدی انجمن بیت کوین این ادعا را تائید کردند.
در همین راستای افشای مخترع بیت کوین، کریگ رایت مدارک مختلفی را بهمنظور اثبات ادعای خود ارائه کرد و بعدازآن ازنظر عمومی محو شد و هیچگونه خبری از وی منتشر نشد و راه ارتباطی وی با دنیا از طریق وبلاگش بود. او بعدها تمامی ادعاهای خویش را پس گرفت و از تمامی مردم جهان عذرخواهی کرد و مدارک معتبرتری برای ادعاهای خود ارائه نداد، در این راستا حتی اعضای انجمن بیت کوین هم از تائید این موضوع از مردم عذرخواهی کردند و رایت کماکان ناپدیدشده است. بااینحال ساتوشی ناکاموتو میتواند یک شخص یا یک ارگان یا یک گروه از مهندسان رمزنگاری باشند که دست به تولید این نوع از ارز دیجیتال زده باشند.
هدف بیت کوین چیست؟
هدف پیدایش بیت کوین، جابهجایی و سرمایهگذاری امن پول است و در همین راستا بیت کوین نوعی بانکداری دیجیتالی امن در سراسر جهان شناخته میشود. دارندگان بیت کوین میتوانند از آن درجاهای مختلف نظیر خرید بازیهای اینترنتی و گیف کارتها و … استفاده نماید که این فرآیند شامل کشورهای تحت تحریم مانند کشور خودمان هم میشود اما تنها دغدغه ممکن در این بخش زمان طولانی آن است که در حال حاضر بهمنظور خرج بیت کویین زمان بیشتری برای تائید آن لازم است این در حالی است که برای خرج پولهای رایج در دنیا نیاز به این زمان نیست. با توجه به این مطالب هدف دوم ارز دیجیتال یا همان بیت کوین، حل مشکل خرج کردن بدون اعتماد به شخص دیگر است.
چه تعداد بیت کوین وجود دارد؟
همانطور که میدانید دولتها میتوانند بهصورت نامحدود دست به چاپ پول بزنند که نتیجه این امر، کاهش ارزش پول ملی میشود. در شبکه امن بیت کوین هم تمامی افراد قادر هستند که در ایجاد واحدهای جدید شرکت کنند اما یک نکته وجود دارد که تعداد کل سکههایی که هر فرد میتواند بسازد به 21 میلیون واحد محدودشده است و این محدودیت یکی از برنامهنویسیهای مهم در فرآیند تولید بیت کوین است.
بیت کوینهای تا جدید در فرآیندی به نام معین کردن یا همان استخراج تولید میشوند و در شبکه آزاد میشوند. معمولاً استخراج بیت کوینها در بازههای زمان مختلف کاسته میشود و بنا بر همین اصل استخراج واحدهای جدید، سختتر میشود، همین محدودیت باعث بالا رفتن قیمتهای بیت کوین شده است. فرآیند استخراج بیت کوین با استفاده از دستگاههای مخصوص با عنوان ای سیک امکانپذیر است و برخلاف باور عمومی شما از طریق کامپیوتر خانگی یا لپتاپ قادر به ماینینگ بیت کوین نخواهید بود.
آیا من هم باید بیت کوین بخرم؟
معمولاً در بین دوستان و آشنایان اشخاصی را میشناسیم که در این زمینه فعالیت میکنند و برای خرید و استخراج بیت کوین اقدام میکنند و شنیدن این خبر که روزبهروز ارزش این ارز دیجیتال بیشتر میشود باعث ترغیب ما میشود؛ اما در نظر داشته باشید معمولاً هر بازاری که باارزش قیمت همراه بوده و گروههای جدید از افراد را جذب میکند بازار مناسبی برای ورود نیست چون ممکن است باعث نابودی سرمایه شما شود، علاوه بر اینها شما بدون آگاهی و شناخت کافی نسبت به بازار پیش رو نباید برای خرید و سرمایهگذاری اقدام نمایید چراکه این عدم آگاهی برای شما گران تمام میشود. پیشنهاد میکنیم درصورتیکه میخواهید برای خرید بیت کوین اقدام نمایید ابتدا باید شناخت خود نسبت به این معاملات را بیشتر کنید و در گام بعدی اقدام به خرید کنید.
سخن آخر
طبق مطالبی که در این مقاله گفته شد متوجه شدیم که بیت کوین در اوایل سال 2009 پا به عرصه گذاشت و قابل انتقال بود و از همان ابتدا هم هویت شخص مخترع آن مجهول باقی ماند و هیچگونه مدرک قوی برای ادعاهای بیان شده وجود ندارد. در ادامه به اهداف ارز دیجیتال یا همان بیت کوین پرداختیم و نکاتی را پیرامون خرج کردن آن بیان کردیم. درنهایت در نظر داشته باشید که بازار ارزهای دیجیتال بهمنظور سرمایهگذاری بازاری گسترده بوده و مستلزم دانش کافی در این زمینه است و به هیچ عنوان بدون آگاهی کامل برای ورود به این نوع از سرمایهگذاری اقدام ننمایید.