هر یک از ما شخصیتی منحصر بهفرد و سبک ارتباطی خاصی برای تعامل با دیگران داریم. اما وقتی صحبت از برقراری ارتباط در جامعه یا محل کار میشود، ممکن است کمرویی و خجالت به ما اجازه ندهد که به درستی روابط خود را توسعه داده و پیشرفت را لمس کنیم. این بهراستی جالب نیست و عملاً هیچ شخصی دوست ندارد با چنین حسی زندگی کند. اما چاره کار چیست؟
برای غلبه بر این وضعیت، اولین قدم این است که بفهمیم کمرویی هیچ کس را فردی بهتر یا بدتر از بقیه نمیکند. بلکه یک صفت است، مانند سایر صفتها و ویژگیهای شخصیتی که داریم، و قابل اصلاح نیز هست. در زیر ما بیشتر در مورد چگونگی خلاص شدن از خجالت صحبت خواهیم کرد، و همچنین در مورد برخی از روشهایی که میتوانند به شما در رسیدن به یک رابطه موفق کمک کنند نیز بررسیهایی خواهیم داشت!
اگر کنجکاو هستید که درباره آن اطلاعات بیشتری کسب کنید، ما را در این پست دنبال کنید!
کمرویی چگونه شکل میگیرد؟
دلایل مختلفی برای کمرویی وجود دارد:
- تلقین بیش از حد به خود:
وقتی چیزهای جالبی به خودتان القا نمیکنید، به خصوص با توجه به جنبههای اجتماعی. مثلا: من زشتم یا لباسم خوب نیست.
- اغراق در خودارزیابی منفی:
وقتی با چشمی بسیار انتقادی به خود نگاه میکنید و تمایل دارید که خود را بسیار منفی ارزیابی کنید، مخصوصاً وقتی خود را با شخص دیگری مقایسه میکنید. مثلا: اون خیلی بهتره یا خیلی پولداره.
- مبالغه در اضطراب خود:
وقتی عادت دارید زیاد به آنچه در اطراف شما اتفاق میافتد توجه کنید و بسیار زیاد و بیش از حد به نحوه تعامل افراد و دیدن واکنشهای آنها اهمیت میدهید. با اینکار اضطراب خود را افزایش میدهید.
آیا متوجه شدید که یکی از دلایل ذکر شده در مورد شما صدق میکند؟ نگران نباشید! زیرا دانستن چگونگی خلاص شدن از کمرویی سادهتر از آن است که به نظر میرسد!
درمان خجالتی بودن با 9 راهکار ساده
در ادامه قصد داریم 9 تا از راهکار ساده برای درمان خجالتی بودن را با هم مرور کنیم:
مرحله اول: به همسایگان، دوستان یا همکاران خود، وقتی درحال رفتن به جایی هستید سلام بدهید.
برای شروع شکستن سد خجالتی بودن خود، میبایست رفتاری بسیار ساده و معمول انجام دهید. با سلام و احوالپرسی از همه همکاران خود در محل کار شروع کنید، حتی اگر مستقیماً با همه آنها کار نمیکنید. سلام و احوالپرسی به همکاران خود در خارج از محیط کار نیز روش خوبی برای خلاصی تدریجی از حالت سبک ارتباطیِ بسته است، به این ترتیب، وقتی لازم است با شخص دیگری ارتباطی آغاز کنید، شروع گفتگو با او بسیار راحتتر خواهد بود.
مرحله دوم: سعی کنید با شخصی که در کنارتان نشسته صحبت کنید.
افراد به اصطلاح جنتلمن به این روش OPENER میگویند، اگر در اتوبوس، مترو یا هرجایی از فردی خوشتان آمد و دوست داشتید با او وارد صحبت شوید، به دنبال یک جمله بگردید بعد از بررسی 20 ثانیهای آن را به زبان بیآورید. مثلا؛ اسم این بازی که با موبایل انجام میدید چیه؟ و…
افراد خجالتی در صحبت کردن مشکل دارند، بنابراین میتوان با این کار به تدریج بر این ترس غلبه کرد و با تعداد کمتری از افراد، دوستی نزدیکتری برقرار کرد.
مرحله سوم: به چشمان شخصی که با او صحبت میکنید نگاه کنید.
آیا تا به حال مطلبی در مورد روانشناسی رفتار متقابل خواندهاید؟ نگاه کردن به چشمان فردی که با او صحبت میکنید هم نوعی احترامگذاری به حرف اوست و هم باعث از بین رفتن خجالت میشود. البته منظور این نیست که خیره شوید، بلکه گاهی به چشمان او نگا کرده و حالات چهره خود را با موضوع فیکس کنید. یعنی؛ فقط مواظب باشید که در استفاده از تماس چشمی زیاده روی نکنید. همیشه به زبان بدن توجه داشته باشید و همیشه به یاد داشته باشید که لبخند بزنید، زیرا این نشان میدهد که شما برای گفتگو مشتاق هستید.
اگر هنوز هم در برقراری تماس چشمی احساس خجالت زیادی دارید، به تدریج شروع کنید. این کار را جلوی آینه یا مانیتور کامپیوتر در فیلمها انجام دهید، عبارات خود را مطالعه کرده و آنها را امتحان کنید.
[su_note]بیشتر بخوانید: رابطه متقابل یعنی چه؟[/su_note]
مرحله چهارم: به تکنیکهای سلام غیر مستقیم پاسخ دهید.
ما هنوز در مورد نکته قبلی صحبت میکنیم: از نگاه فرار نکنید! آیا آن سبکهای سلام را میشناسید که در عین حفظ کردن تماس چشمی فقط سر تکان میخورد؟ به چنین روشهای سلام پاسخ دهید! از طریق این رفتارها، شما احساس باز و دوستانهتری را در محیطی که در آن صحبت میکنید، منتقل خواهید کرد.
مرحله پنحم: حالت صحیح بدنی خود را حفظ کنید.
مطمئناً همه ما روشی برای ایستادن و نشستن در جایی داریم، به نظرتان روشی که از آن استفاده میکنید نیاز به بهتر شدن دارد؟
یک آیینه قدی تهیه کرده و روبهرویتان قرار دهید، جلوی آن کارهایی که در حالت معمول انجام میدهید را تکرار کرده و سعی کنید یک ایراد، مشکل یا نقص در آن یافته و اصلاحش کنید. حتی میتوانید از فیلمهای سینمایی استفاده کرده و سبک راه رفتن بازیگرانشان را با خود مقایسه کنید.
مرحله ششم: برای برقراری روابط اجتماعی تلاش کنید.
هر چقدر هم که این نکات مهم و ارزشمند باشد، تا شما به آن عمل نکنید فقط وقت خود را تلف کردهاید. بنابراین سعی کنید به بیرون بروید و تمرین خود را شروع کنید.
تعامل بیشتر با مردم، ابراز عقاید، بروز احساسات و… برای رهایی از خجالت به شما کمک بزرگی میکنند. تعامل اجتماعی میتواند یک منبع ارزشمند برای یادگیری و همچنین برای ایجاد شبکهای از تماسها و روابط حرفهای باشد.
مرحله هفتم: سلیقه خود را نمایش دهید.
بد نیست اگر سری به یک لباس فروشی مدرن بزنید و چند دست لباس شیک و خوشرنگ تهیه کنید. تجربیات اثبات کرده است وقتی شخص لباسی که با آن احساس راحتی بیشتری را تجربه میکند، بپوشد، اعتماد به نفس او چندین برابر شده و همین باعث از بین رفتن خجالت شخص میشود.
مرحله هشتم: دروس تئاتر را دنبال کنید.
ثبت نام در یک کلاس تئاتر میتواند چیزهای زیادی در مورد زبان بدن، مهارت در برقراری ارتباط و بداهه گویی یا همان OPENER به شما یاد دهد.
همانطور که میدانید بازیگران میتوانند تقریباً هرگونه که بخواهند رفتارشان را تغییر دهند، با اعتماد به نفس باشند، خجالتی باشند، پررو یا حتی یک مذهبی باشند. این آموزهها میتوانند به شما نیز کمک کنند تا شبیه به یک شخص با اعتماد به نفس و دارای قدرت برقراری ارتباط موثر باشید.
مرحله نهم: از منطقه راحتی خود فرار کنید.
گاهی ما دوست داریم در خانه بمانیم و خود را مشغول کارهایی مثل فیلم دیدن یا بازی کنیم تا وقتمان بگذرد در مقابل افرادی نیز هستند که اغلب به بیرون میروند و دوستان جدیدی پیدا میکنند.
این انتخاب شماست که آیا دوست دارید در خانه یا همان منطقه راحتی خود بمانید و ببینید که چگونه دوستان قبلیتان هر روز در ارتباطات خود پیشرفت میکنند یا اینکه از جای خود بلند شوید، بر ترسها غلبه کرده و شما نیز با افراد زیادی اقدام به برقراری ارتباط کنید حال با هر نوع و جنسیتی که میپسندید.
سخن آخر
همانطور که قبلاً گفتیم، این موارد هرگز فقط در تئوری عمل نمیکند! بلکه باید نکاتی را که نیاز به پیشرفت دارید را آزمایش کرده و عملاً از آنها استفاده کنید تا بتوانید به تدریج از خجالتی بودن خلاص شوید.
با گذشت زمان، متوجه خواهید شد که در حال دستیابی به اهداف تعیین شده برای خود هستید که قبلاً همیشه میخواستید به آنها برسید!