مدتی است که در بحث سرمایه‌گذاری، صحبت از معاملات ارزهای دیجیتال رونق گرفته و افراد بسیاری با امید افزایش قیمت، اقدام به خرید انواع  ارزهای رمزنگاری شده می‌کنند؛ در این بین بیت کوین به عنوان اولین و شناخته شده‌ترین ارز دیجیتال از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

به عبارتی بیت کوین به عنوان ارز پایه جهت سرمایه‌گذاری در زمینه ارزهای دیجیتال در نظر گرفته می‌شود. اما چه فاکتورهای بر روی قیمت بیت کوین تاثیرگذار هستند؟ و چگونه می‌توان تغییرات قیمت آن را پیش‌بینی کرد؟

در ادامه به بررسی این موارد و پاسخ سوالات مذکور می‌پردازیم.

عرضه و تقاضا

اصلی‌ترین فاکتور تاثیرگذار در قیمت بیت کوین، میزان عرضه و تقاضای آن در نظر گرفته می‌شود. انجام معاملات بزرگ که موجب سفارش حجم زیادی از بیت کوین در یک بازه زمانی خاص می‌گردد، می‌تواند باعث نوسان شدید قیمت در آن زمان شود.

به عنوان مثال در سال 2017 بیت کوین مورد استقبال گسترده عموم جهت سرمایه‌گذاری قرار گرفت و همین استقبال در نهایت منجر به افزایش 4.5درصدی قیمت گردید؛ اگرچه در سال 2018 روند صعودی مذکور متوقف شد و حتی به میزان 1درصد از قیمت آن کاهش یافت.

این نوسانات، بر روی قیمت مابقی ارزهای رمزنگاری شده تاثیرگذار بود و همزمان تغییر میزان عرضه و تقاضا در مابقی ارزهای دیجیتال در بازه‌های زمانی مذکور مشاهده شد.

[su_note]بیشتر بخوانید: بیت کوین چیست؟ و چطور شکل گرفت؟[/su_note]

 

تبلیغات

تبلیغات در هر موضوعی موجب افزایش میزان تقاضا در آن می‌گردد. در زمینه بیت کوین و در مجموع سرمایه‌گذاری بر روی ارزهای دیجیتال نیز در سال‌های اخیر تبلیغات گسترده‌ای خصوصا در فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی صورت گرفته است.

از طرفی تبلیغات همواره جنبه مثبت ندارند، بارها مشاهده شده که گسترش اخبار کذب مانند حک شدن سایت‌های صرافی موجب ایجاد رعب و وحشت مابین سرمایه‌گذاران بیت کوین و در نهایت کاهش قیمت آن گردیده است.

همچنین تبلیغات می‌توانند صورت‌های مختلفی داشته باشند. آموزش نوعی تبلیغات مثبت به حساب می‌آید. بدیهی است تا زمانی که افراد آشنایی و دانش نسبی راجع به موضوعی نداشته باشند، نوعی دافعه ناشی از ترس برای ورود به آن حیطه را احساس خواهند کرد.

در سال‌های اخیر آموزش‌های متنوعی در کانال‌های تلگرامی، سایت‌ها و … در زمینه ارزهای دیجیتال خصوصا بیت کوین به چشم می‌خورد که سبب گرایش بیشتر افراد به سرمایه‌گذاری در آن شده است؛ این گرایش موجب افزایش تقاضا و در نهایت رشد قیمت خواهد شد.

 

میزان کاربردی بودن

یک ارز دیجیتال زمانی ارزش دارد که امکان معامله با آن در بازار فراهم باشد. به عبارتی زمانی که شما کیف پولی از بیت کوین داشته باشید ولی امکان استفاده از آن فراهم نشود، عملا این ذخیره‌سازی برایتان کاربردی ندارد.

بنابراین هر چقدر استفاده از ارزهای دیجیتال در معاملات توسط افراد و شرکت‌های بیشتری پذیرفته شود، تقاضا برای آن افزایش می‌آید.

در حال حاضر بیت کوین بیشترین کاربرد را در مقایسه با تمامی ارزهای دیجیتال دیگر دارد و توسط بسیاری از کسب و کارهای آنلاین پذیرفته شده است.

 

زمانبر بودن تراکنش‌ها

یکی از چالش‌هایی که در معاملات بیت کوین همواره به عنوان دغدغه افراد به حساب می‌آید، سرعت انجام تراکنش‌ها است.

ممکن است فاصله زمانی مابین پرداخت کاربر اول تا دریافت توسط کاربر دوم، بیش از یک روز به طول بیانجامد؛ این بازه برای بسیاری از معاملات خصوصا در حجم کم، زمان زیادی به حساب می‌آید.

از طرفی ممکن است در این زمان، ارزش ارز دیجیتال مدنظر تغییر کند، که خود موجب تراکنش‌های بیشتر و طولانی شدن روند کار می‌گردد.

به عنوان مثال فرض کنید معامله‌ای در ازای دریافت 100بیت کوین انجام می‌شود و ارزش بیت کوین در این لحظه 9هزار دلار است.

از آنجاییکه انجام تراکنش‌ها زمانبر است، قیمت بیت کوین پس از دریافت توسط شخص دوم مشمول تغییر می‌شود. در این حالت عملا توافقی که بر سر قیمت صورت گرفته بی معنی می‌شود و احتمالا تراکنش دومی بابت پرداخت مابه‌التفاوت و یا برگشت وجه اضافه صورت خواهد گرفت.

بنابراین سرعت پایین انجام تراکنش‌ها موضوعی است که باعث دوری افراد از انجام معامله با بیت کوین می‌شود. البته ارزهای دیجیتال دیگری (مانند بیت کوین کش) وجود دارند که به مراتب تراکنش‌های سریع‌تری را فراهم می‌آورند. ولیکن با توجه به اینکه بیت کوبن به عنوان اصلی‌ترین ارز دیجیتال شناخته می‌شود، پیشرفت تکنولوژی و یافتن راه حل جهت کاهش اختلاف زمانی مذکور می‌تواند تاثیر بسزایی در افزایش قیمت آن داشته باشد.

 

پیش‌بینی‌های کارشناسان و اقتصاددانان

در تمامی امور سرمایه‌گذاری، نظرات کارشناسان آن حوزه، همواره مورد توجه افراد بسیاری قرار می‌گیرد. این نظرات معمولا ترکیبی از دانش در آن حیطه به علاوه مطالعه سوابق رفتار مالی مردم با موضوعات مشابه است.

در رابطه با ارزهای دیجیتال نیز کارشناسان و اقتصاددانان ایده‌های مختلفی را ارائه می‌دهند.

ایده‌ای که باعث به وجود آمدن اولین ارز دیجیتال به نام بیت کوین گشت، بحث جدا شدن پرداخت‌های ارزی افراد از مسائل سیاسی و اجتماعی و به عبارتی انجام تراکنش‌ها بدون ایجاد محدودیت از طریق مرزهای جغرافیایی بود.

این ایده مورد استقبال افراد بسیاری قرار گرفت و طبق پیش‌بینی کارشناسان در آینده‌ای نزدیک تمامی پرداخت‌ها از طریق ارز دیجیتال انجام خواهد شد و محدودیت‌هایی مانند تحریم، نرخ تبدیل واحدهای پولی به یکدیگر و مسائلی از این دست مطرح نخواهد بود.

همین پیش‌بینی موجب گرایش افراد به سمت تهیه و ذخیره‌سازی بیت کوین و دیگر ارزهای رمزنگاری شده، گشته است و این روند یکی از دلایل افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در سال‌های اخیر است.

از طرفی اقتصاددانان با تفکر سنتی‌تر با ایده بالا مخالف هستند. طبق نظر آنها تمامی واحدهای پولی با تکیه بر دارایی کشور عرضه می‌شوند و بیت کوین به عنوان یک واحد پولی زمانی ارزش واقعی دارد که بتوان آن را با مابقی ارزها مبادله کرد و به عبارتی جایگاه آن در کنار مابقی ارزها باشد.

اقتصاددانان با این تفکر، بیت کوین را صرفا یک حباب به شمار می‌آورند که تنها دلیل ارزشمند بودن آن، پذیرفته شدن توسط تعدادی از کسب و کارها است. آنها معتقدند که با تغییر این رویه و عدم پذیرش بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال در معاملات، حباب ایجاد شده ترکیده و قیمت به طرز قابل توجه‌ای ریزش خواهد داشت.

هر از چندگاهی بحث بر سر این موضوعات داغ شده و در تفکر اول موجب افزایش قیمت و در تفکر دوم باعث کاهش قیمت می‌شود.

 

قوانین دولت ها

از آنجایی که در تراکنش‌های بیت کوین معمولا هویت افراد پنهان است، همواره مقاومتی از جانب دولت‌ها برای آن وجود دارد. این مقاوت معمولا در قالب یک قانون از طرف دولت اعلام می‌شود و تاثیر آن به سرعت بر روی قیمت قابل مشاهده است.

اگرچه بیشتر اوقات قوانین در راستای مشخص شدن هویت افراد است و نه محدود کردن معامله، ولیکن ذات بازارهای مالی، نوسان لحظه‌ای در برابر انواع اخبار است.

هر اخباری از جانب دولت که اشاره به محدود شدن معاملات با ارزهای دیجیتال داشته باشد، موجب ایجاد موج منفی در بازار و کاهش قیمت می‌شود.

برعکس همین موضوع نیز صادق است؛ کاهش سختگیری‌ از طرف دولت‌ها و آزاد شدن معاملات بیت کوین باعث رواج آن و افزایش قیمت خواهد شد.

 

ایجاد موج فکری

در بازار ارزهای دیجیتال نیز مانند تمامی بازارهای سرمایه‌گذاری دیگر، افرادی وجود دارند که با اقدامات خود موجب دستکاری قیمت می‌شوند؛ این افراد با تغییر در میزان عرضه و تقاضا باعث بوجود آمدن موج فکری در مابقی سرمایه‌گذاران و هجوم آنها جهت تهیه ارز دیجیتال می‌گردند.

در بازار سرمایه‌گذاری بیت کوین روند کار به این صورت است که گروهی از افراد (که حجم زیادی از بیت کوین را در اختیار دارند) با هدف افزایش قیمت، به طور همزمان ثبت سفارش خرید می‌کنند، با این کار موج فکری ایجاد می‌شود که احتمالا قیمت در حال افزایش است و مابقی سرمایه‌گذاران وارد این چرخه می‌شوند و به دنبال خرید و ذخیره‌سازی می‌گردند، در نهایت گروه اول می‌توانند بیت کوین‎‌های ذخیره شده خود را به قیمت بالاتری به آنها بفروشند.

 

سخن آخر

طبق توضیحات ارائه شده در این مطلب، فاکتورهای متفاوتی می‌توانند بر قیمت ارزهای دیجیتال تاثیرگذار باشند؛ ولیکن موردی که در تمامی فاکتورها صادق است میزان عرضه و تقاضا می‌باشد.

به عبارتی هیچ کدام از فاکتورها به خودی خود باعث تغییر قیمت بیت کوین نمی‌شوند، بلکه هر کدام از رویدادها در ابتدا بر روی میزان تقاضای افراد تاثیر می‌گذارند.

بدیهی است که با انتشار هر اخبار، رویداد و یا تغییری که موجب افزایش تقاضای خرید شود، قیمت نیز افزایش خواهد داشت؛ و متقابلا با ایجاد موج منفی در بازار، میزان تقاضا کاهش میابد و شاهد سیر نزولی در قیمت‌ها خواهیم بود.