پرسونال برندینگ یا برندسازی شخصی از جمله اصطلاحاتی است که این روزها بسیار شنیده میشود. آگاهی افراد نسبت به این مسئله بیشتر از قبل شده است و بسیاری تلاش میکنند تصویر مناسبی از خود به دیگران ارائه بدهند. شغلهای جدیدی هم مثل مربی یا کوچ برندینگ ایجاد شده است و مشاورههای تخصصی در این زمینه ارائه میشود. در این مقاله، با مفاهیم برند و برندسازی آشنا میشویم و میآموزیم که چگونه برند شخصی خود را بسازیم.
برند و برندسازی به چه معنا است؟
قبل از پرداختن به این که پرسونال برندینگ چیست، لازم است مفهوم برند را بشناسیم. در طول سالهای اخیر، اشخاص بسیاری با دیدگاههای متفاوتی به تعریف برند پرداختهاند و هر تعریف روی نکات خاصی تاکید دارد: از دیدگاه اقتصادی، برند بخشی از داراییهای نامشهود یک سازمان است؛ از دیدگاه هویتی، برند نماینده هویت سازمان است و سازمانها تلاش میکنند متناسب با تعریفی که از هویت خود دارند، یک برند بسازند و آن را به دیگران نشان دهند؛ از دید مصرفکننده، برند به مجموعه نشانههایی گفته میشود که یک فرد را به یاد محصول یا سازمان خاصی میاندازند و … .
[su_note]بیشتر بخوانید: خلاصه کتاب دید اقتصادی[/su_note]
تمامی تعاریف درباره برند، این نکات را پررنگ میکنند:
- برند مجموعهای از فاکتورها است که اطلاعات مشخصی را درباره یک سازمان یا محصول ارائه میدهد.
- برند یک کالا یا سازمان را در میان دیگران متمایز میکند و سازمان را به مردم میشناساند.
پس از عبور از دوران انقلاب صنعتی و رشد چشمگیر تعداد کارخانهها و محصولات، وارد دوران انقلاب مشتری شدیم. دورانی که در آن شرکتهای مختلف محصولات متنوعی تولید میکنند که اکثرا کیفیت و قیمت مشابهی دارند. رقابت دیگر بر سر حجم تولید و کیفیت نیست؛ بلکه به حوزه جذب مشتری منتقل شده است و این جا اهمیت برندسازی مشخص میشود. حالا شرکتهای مختلف بر سر شناساندن خود به مشتری رقابت دارند و میخواهند در بازار متمایز به نظر برسند. یکی از مهمترین ابزارهای این کار برندسازی است.
برندسازی یا برندینگ فرایندی است که منجر به خلق ارزش مطلوب ما در ذهن مشتری میشود. فرایندی که در آن هویت تجاری ما در ذهن مشتریها ثبت خواهد شد. این هویت شامل حس، تجربه، تداعیهای ذهنی و … میشود. در این راه ابزارهایی مثل تبلیغات، بازاریابی، روابط عمومی و … به کار میرود.
تمامی نکاتی که گفتیم مربوط به ثبت یک برند در ذهن مشتریان بود اما برندسازی شخصی چیست؟ در پرسونال برندینگ یا همان برندسازی شخصی چه چیزی را در ذهن دیگران ثبت میکنیم؟
پرسونال برندینگ چیست؟
این روزها همان رقابتی که در میان سازمانها و تولیدکننده ها وجود دارد، در میان افراد و متخصصان نیز دیده میشود. دیگر داشتن یک مدرک تحصیلی یا تخصص به تنهایی کافی نیست زیرا افراد بسیاری همان مدرک و همان تخصص را دارند. لازم است ابتدا هویت شخصی و شغلی خود را مشخص کنیم و سپس با به کار بردن ابزارها و تکنیکهایی، این هویت یا برند را در ذهن دیگران ثبت کنیم.
این جا هم هدف نهایی نشان دادن تمایز است: این که من با دیگران متفاوت هستم و ویژگیهای خاصی دارم. در حقیقت پرسونال برندینگ گونهای بازاریابی شخصی است. نمونه این کار را در اینفلوئنسرها به وضوح میبینیم. آنها از شناخته شدن و تمایز خود کسب درامد میکنند. این شناخته شدن به حدی اهمیت دارد که برخی افراد حتی حاضرند شهرت منفی به دست بیاورند!
چگونه برند شخصی خود را بسازیم؟
همه ما در میان دوستان و آشنایان خود یک برند داریم؛ یعنی هویتی از ما در ذهن دیگران وجود دارد و با ویژگیهای خاصی شناخته میشویم. این فرایندآگاهانه نیست. جمله معروفی وجود دارد که میگوید اگر خودتان برند خود را نسازید، دیگران آن را برایتان خواهند ساخت. یعنی شما در هر صورت با ویژگیهایی نزد دیگران شناخته میشوید. اصول پرسونال برندینگ آگاهانه کردن این فرآیند میباشد. در این صورت، شما همان برندی را در ذهن دیگران میسازید که خودتان میخواهید. این کار مراحل و تکنیکهای مختلفی دارد که به بررسی آنها میپردازیم.
گام اول: هویت خود را بشناسید.
استراتژی برندسازی شخصی بر اساس ارزشها، مهارتها و علایق شخصی شما انجام میگیرد؛ بنابراین گام نخست این است که خود را کاملا بشناسید. قبل از هر چیز باید پاسخ دقیق و روشنی برای این پرسشها داشته باشید:
- من چه مهارتهایی دارم؟
- چه مسائلی برایم ارزش محسوب میشوند؟
- علاقهمندیهای اصلیام کدامند؟
- چه تجربیات ویژه و موثری داشتهام؟
- چه ویژگی منحصر به فرد و متمایزی دارم؟
علاوه بر تمامی اینها، لازم است نقاط ضعف خود را نیز بشناسید تا در هنگام معرفی برند شخصی، بتوانید روی ویژگیها و نگرشهای مثبت خود تاکید کنید.
گام دوم: هدف خود را مشخص کنید.
قبل از هر گونه اقدامی، باید بدانیم هدفمان پرسونال برندینگ چیست.
- چرا میخواهیم خودمان را در ذهن دیگران متمایز کنیم؟
- با چه چیزی میخواهیم شناخته شویم؟
- جامعه هدفمان چه کسانی هستند؟
پاسخ به این سوالات تا حدود زیادی ادامه مسیر را مشخص میکند. مثلا اگر هدفمان به دست آوردن شهرت و کسب درآمد از طریق تبلیغات باشد، روشهای مختلفی را در پیش خواهیم داشت. میتوانیم به عنوان کسی که محتوای خلاقانه و سرگرمکننده تولید میکند مشهور شویم یا با سر و شکل عجیب و غریب به شهرت برسیم! هر یک از این روشها، برای انواعی از مخاطبان مناسب است و عده خاصی را جذب میکند.
گام سوم: ابزارهای مناسب را انتخاب کنید.
در برندسازی شخصی نیز از ابزارهای مختلفی استفاده میشود که هر یک مزایای خاص خود را دارند. پس از این که ویژگیهای برند خود را مشخص کردید باید آنها را با استفاده از ابزارهای مختلف در معرض دید دیگران بگذارید. لازم است ویژگیهای برند خود را همیشه به یاد داشته باشید و همه جا آنها را رعایت کنید. از طراحی وب سایت و صفحات شبکههای اجتماعی گرفته تا نوع لباس پوشیدن در محافل مختلف، همه اینها میتوانند به عنوان رسانه برای شما عمل کنند؛ رسانهای که در خدمت برندسازی شخصی عمل میکند. در این راستا نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
- رنگ، لوگو و تصاویر سایت و صفحات اجتماعیتان را با دقت و هم راستا با هویت برند انتخاب کنید و از افراد حرفهای کمک بگیرید.
- رسانههای مناسب زمینه فعالیتتان را انتخاب کنید.
- لحن برند خود را آگاهانه انتخاب و محتوای بلاگ و شبکههای اجتماعی را بر اساس آن، بهینه کنید.
- برای تولید محتوا استراتژی مناسب داشته باشید.
- خود را صادقانه معرفی کنید زیرا تصاویر ساختگی کمتر قدرت جذب مخاطب را دارند.
- ارزش افزوده ارائه کنید، متمایز باشید و روی ویژگیهای منحصر به فرد خود تاکید کنید.
سخن آخر
پرسونال برندینگ و روشهای برندسازی شخصی را با هم بررسی کردیم. همان طور که اشاره شد، هر کسی یک برند شخصی دارد و تصویری از او در ذهن دیگران ایجاد شده است. منظور از ساخت برند شخصی این است که این فرایند را آگاهانه مدیریت کنیم، تصویر خود را با ویژگیهایی که میخواهیم در ذهن مخاطبان ثبت کنیم و مهارتهای خود را به تعداد افراد بیشتری بشناسانیم.