در ماههای اخیر، بیت کوین با سقوطی باورنکردنی رو به رو شده است. در پی این افت قیمت، بازار کریپتوکارنسی، روندی نزولی پیدا کرد. آیا این افت قیمت ادامه دارد؟ در سال گذشته بازار رمزارزها شرایط بسیار خوبی داشت و روندی به شدت صعودی را تجربه میکرد. قیمت بیت کوین به عنوان مهمترین ارز دیجیتال بازار از 20 هزار دلار به بیش از 60 هزار دلار رسید. این افزایش قیمت باعث شد تا سایر ارزهای دیجیتال نیز، رشدی قابل توجه داشته باشند. اما پس از گذشت مدتی، بازار رمزارزها با روندی نزولی مواجه شد. این روند نزولی تا جایی ادامه پیدا کرد که طی 6 ماه گذشته، قیمت بیت کوین از 68 هزار دلار به 20 هزار دلار رسید. اما به نظر شما این کاهش قیمت ادامهدار خواهد بود یا بیت کوین مجددا به نرخ پیشین خود باز میگردد؟
مهمترین ارزهای بازار کریپتو کارنسی
تقریبا همه ما تا حدودی با بیت کوین آشنایی داریم یا حداقل نام آن را شنیدهایم. بیت کوین، نخستین و مهمترین ارز دیجیتال است که توسط ساتوشی ناکاموتو ساخته شده است. هویت خالق بیت کوین تا امروز برای کسی مشخص نشده و کسی از نام حقیقی او اطلاع ندارد. بیت کوین با نماد BTC نمایش داده میشود و پرارزشترین رمز ارز موجود در بازار کریپتو کارنسی است.اتریوم، دومین ارز بازار کریپتوکارنسی است. این ارز دیجیتال در سال 2015 و توسط فردی به نام ویتالیک بوترین طراحی شد. امکانات بلاکچین اتریوم تا حدی بود که موفق شد تا به سرعت به رتبه دوم مهمترین ارزهای دیجیتال بازار کریپتوکارنسی برسد. این ارز دیجیتال در صرافیها و کیف پولهای الکترونیک با نماد ETH نمایش داده میشود.
رتبهبندی ارزهای دیجیتال از نگاه مجله فوربز در سال 2022:
- بیت کوین با نماد BTC
- اتریوم با نماد ETH
- تتر با نماد USDT
- یو اس دی کوین با نماد USDC
- بایننس کوین با نماد BNB
- ریپل با نماد XRP
- کاردانو با نماد ADA
- دلار بایننس با نماد BUSD
- سولانا با نماد SOL
- دوچ کوین با نماد DOGE
این رتبهبندی هرسال تغییر میکند. لازم به ذکر است که این رتبهبندی میتواند از نگاه کارشناسان و سازمانهای مختلف، یکسان نباشد. به عنوان مثال، ممکن است از نظر کارشناسان سایت FACS، ارز دیجیتال دیگری مانند ویچین در این رتبهبندی قرار بگیرد. در حالی که مجله فوربز اشارهای به این رمزارز چینی نداشته است.
علت سقوط قیمت بیت کوین چیست؟
همه فعالان در بازارهای مالی میدانند که هر صعودی با سقوطی همراه است. البته بهتر است به جای سقوط از واژه اصلاح استفاده کنیم. در بازارهای مالی، هر سهم پس از طی کردن روند صعودی، با اصلاح مواجه میشود. در این مرحله قیمتها تاحدودی کاهش پیدا میکنند تا دارایی مورد نظر به ارزش حقیقی خود نزدیک شود. بیت کوین نیز از این قاعده مستثنا نیست. در سال گذشته بیت کوین روندی به شدت صعودی داشت. در این زمان، قیمت بیت کوین از 20 هزار دلار به 68 هزار دلار رسید. این اتفاق باعث شد تا خریداران بسیاری به سمت بازار رمزارزها هجوم بیاورند. افزایش روز افزون خریداران، باعث بالاتر رفتن نرخ این ارز دیجیتال شد. اما نرخ ارزهای دیجیتال، به خصوص بیت کوین تنها با قانون عرضه و تقاضا مشخص نمیشود. به عنوان مثال، مسائل جهانی مانند جنگ روسیه و اوکراین نیز روی قیمت بیت کوین اثر میگذارند.
در ماههای گذشته و پس از افزایش نرخ بیت کوین، نوبت به فرارسیدن زمان اصلاح قیمت رسید. در نتیجه قیمت بیت کوین تا حدودی کاهش پیدا کرد. مدتی بعد، حمله روسیه به اوکراین باعث شد تا بیت کوین روند نزولی خود را ادامه دهد. سایر مسائل بین المللی نیز در این مسئله دخیل بودند. به عنوان مثال، اعلام افزایش نرخ بهره بانکی توسط بانک مرکزی آمریکا باعث شد تا بیت کوین با کاهش 8 درصدی مواجه شود. عوامل مالی و سیاسی بسیاری هستند که روی قیمت بیت کوین اثر گذار هستند. در ماههای اخیر، این عوامل در کنار هم سبب شدند تا قیمت بیت کوین به 19 هزار دلار برسد. لازم به ذکر است که در زمان نگارش این مطلب، بیت کوین با نرخ 20 هزار دلار معامله میشود.
علت سقوط نرخ سایر رمزارزها
بیت کوین، نخستین ارز دیجیتال است که ساخته و به مردم معرفی شده است. دنیای رمزارزها، پس از ساخته شدن بیت کوین ایجاد شده است. این ارز دیجیتال، مهمترین و ارزشمندترین ارز دیجیتال موجود در بازار محسوب میشود. به همین علت، هرگونه کاهش یا افزایش نرخ بیت کوین، تاثیر شدیدی روی سایر ارزهای دیجیتال خواهد داشت. پس از افزایش نرخ بیت کوین، تقریبا تمام رمزارزها با روندی صعودی مواجه شدند. همین اتفاق پس از سقوط قیمت بیت کوین هم رخ داد. کاهش نرخ این رمزارز باعث شد تا میانگین قیمت در دنیای ارزهای دیجیتال با کاهش رو به رو شود.
آیا روند بیت کوین نزولی خواهند ماند؟
پیشبینی روند حرکت داراییها در بازارهای مالی بر عهده تحلیلگران است. تحلیلگران افرادی هستند که دانش و تجربه زیادی در رابطه با بازارهای مالی دارند و میتوانند از روشهای مختلف تحلیل مانند تحلیل تکنیکال و بنیادی استفاده کنند. هر تحلیلگر با توجه به تجربیات و روش تحلیل خود، نظر متفاوتی در رابطه با آینده بیت کوین ارائه میدهد. به همین علت، تخمین دقیق آینده بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال ممکن نیست. اما نظرات برخی از افراد سرشناس در این حوزه مانند ایلان ماسک، تاثیر زیادی روی ذهن مردم در سراسر جهان دارد. افرادی مانند ایلان ماسک و وارن بافت تاثیر زیادی در جهتدهی به افکار مردم دارند. تاثیر پیامهای ایلان ماسک در توییتر به قدری است که برخی تصور میکنند او بازار رمزارزها را کنترل میکند. برخی از تحلیلگران معتقدند که بیت کوین به زودی به روزهای طلایی خود باز خواهد گشت. این در حالی است که برخی دیگر تصور میکنند در سال جاری اتریوم به رقیب اصلی بیت کوین تبدیل خواهد شد.
روشهای تحلیل و پیشبینی روند حرکت ارزهای دیجیتال
برای پیشبینی آینده بازارهای مالی از دو روش تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی استفاده میشود. این دو روش به خصوص برای بازارهایی مانند ارز دیجیتال، فارکس و بورس کاربرد دارند.
تحلیل تکنیکال چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) یکی از شناختهشده ترین روشهای پیشبینی بازار سرمایه است. در تحلیل تکنیکال از بررسی روند حرکت داراییها در دورهای زمانی گذشته برای پیشبینی رفتار داراییها در آینده استفاده میشود. تحلیلگرانی که از این روش استفاده میکنند باید با اندیکاتورها و نمودارهای زیادی آشنایی داشته باشند.
مزایای تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال هم مانند سایر روشهای تحلیل، معایب و مزایای خاص خود را دارد. برخی از مهمترین مزایای این روش به شرح زیر هستند:
-
یادگیری سریع و آسان:
امکان یادگیری سریع و آسان تحلیل تکنیکال برای افراد مبتدی نیز وجود دارد.
-
امکان استفاده در تمام بازارهای مالی:
پیش از این نیز اشاره کردیم که میتوان از تحلیل تکنیکال برای تمام بازارهای مالی استفاده کرد.
-
امکان استفاده در تمام دورههای زمانی:
از تحلیل تکنیکال میتوان برای پیشبینی رفتار بازار در دورههای بلند مدت یا کوتاه مدت استفاده کرد.
-
تشخیص نقاط ورود و خروج به بازار:
اصلیترین مورد استفاده از تحلیل تکنیکال، پیدا کردن نقاط خرید و فروش یا ورود و خروج به بازار است.
-
سرعت بالای فرآیند تحلیل:
فرآیند تحلیل تکنیکال به سرعت انجام میشود و زمان کوتاهی از تحلیلگران میگیرد.
معایب تحلیل تکنیکال
معایب تحلیل تکنیکال شامل موارد زیر هستند:
-
برداشتهای مختلف:
بزرگترین مشکل تحلیل تکنیکال امکان دریافت نتیجههای مختلف توسط تحلیلگران از یک نمودار است. در این روش دو تحلیلگر میتوانند از یک نمودار مشخص، دو نتیجه متفاوت را بدست آورند. این اتفاق به این علت رخ میدهد که هر تحلیلگر با توجه به سطح دانش و تجربیات خود، نمودارها و اندیکاتورها را میسنجد.
-
نداشتن کارایی در عرضههای اولیه:
همانطور که گفتیم، در تحلیل تکنیکال از روند حرکت دارایی در دورههای زمانی گذشته استفاده میشود. داراییها در زمان عرضه اولیه هیچ گذشتهای ندارند، بنابراین نمیتوان از تحلیل تکنیکال برای پیشبینی حرکات آینده آنها استفاده کرد.
-
یکسان نبودن سیگنالهای خرید و فروش:
ممکن است دو شاخص مختلف، دو سیگنال متفاوت برای یک دارایی در یک بازه زمانی مشخص ارائه کنند.
برای حل مشکلات مذکور پیشنهاد میشود که به صورت همزمان از چند شاخص برای تحلیل شرایط آینده بازار استفاده کرد.
تحلیل بنیادی چیست؟
تحلیل بنیادی که با نام تحلیل فاندامنتال (Fundamental analysis) هم شناخته میشود، یکی دیگر از روشهای تحلیل بازارهای مالی است. در این روش ارزش ذاتی داراییها، پس از بررسی عوامل مالی و اقتصادی مربوط به شرکت صاحب دارایی، محاسبه میشود. در تحلیل بنیادی تمام مواردی که روی ارزش دارایی تاثیر دارند، از جمله: صنعتی که در آن فعالیت میکند، نوع برنامهریزی و مدیریت شرکت صاحب دارایی، منابع مالی شرکت، وضعیت اقتصادی و عواملی از این دست مورد بررسی قرار میگیرند. در حالت کلی، یادگیری تحلیل فاندامنتال کمی پیچیدهتر از تحلیل تکنیکال به نظر میرسد؛ چراکه در این روش تحلیلگر باید اطلاعت وسیعی در حوزه صنعت، اقتصاد و شرکتها داشته باشد.
بهترین روش برای تحلیل بازار ارز دیجیتال چیست؟
همانطور که متوجه شدید در تحلیل تکنیکال بر رفتار بازار در گذشته و آینده تاکید میشود. این در حالی است که تمرکز افراد در تحلیل فاندامنتال روی ارزش ذاتی دارایی است. به همین علت توصیه میشود که برای دستیابی به یک تحلیل قابل اطمینان از هر دو روش به صورت همزمان استفاده کرد؛ چراکه تحلیل تکنیکال و بنیادی مکمل یکدیگر به شمار میروند. بنابراین اگر قصد فعالیت حرفهای در بازارهای مالی مانند بازار رمز ارزها را دارید، تلاش کنید تا با روشهای تحلیل بازار آشنا شوید. پس از آن میتوانید با اطمینان بیشتری روی ارز دیجیتال مورد نظر خود سرمایهگذاری کنید و ریسک سرمایهگذاری خود را به حداقل برسانید.
ارتباط بازار رمز ارزها با سایر بازارهای جهانی چیست؟
برخی از مردم تصور میکنند که بازار ارزهای دیجیتال کاملا مستقل از بازارهای جهانی هستند، اما این ایده کاملا اشتباه است. این دو بازار به یکدیگر وابسته هستند. ارزهای دیجیتال، از جمله داراییهای پرریسک بازار هستند. توجه به این نکته ضروری است که نوسان قیمت در بازارهای پرریسک زیاد است. بازارهای جهانی تاثیر جالب توجهی رو ارزهای دیجیتال دارند. زمانی که بازارهای جهانی در حال طی کردن روندی صعودی باشند، ارزهای دیجیتال هم رشد میکنند و زمانی که سایر بازارهای نزولی باشند، ارزهای دیجیتال هم کاهش قیمت پیدا میکنند.
از آنجایی که ارزهای دیجیتال، نوسان قیمت زیادی دارند، در زمان مثبت شدن بازار، رشدی چند برابری پیدا میکنند. به عنوان مثال، ممکن است زمانی که سایر بازارها رشدی 2 درصدی دارند، میانگین رشد قیمت در بازار ارزهای دیجیتال 5 درصد باشد. به همین علت در سال گذشته که تمامی بازارها روندی صعودی داشتند، ارزهایی مانند بیت کوین رشدی باورنکردنی را تجربه کردند. این در حالی است که در سال جاری تمامی بازارها روند نزولی دارند و در نتیجه بازار ارزهای دیجیتال هم با کاهش قابل توجهی مواجه شدهاند.
نتیجه گیری
در پایان به این مورد اشاره میکنیم که پیشبینی روند حرکت ارزهای دیجیتال در آینده ممکن نیست. هیج فردی از آینده این بازار، اطلاع ندارد. برای پیشبینی بازار ارزهای دیجیتال در سال آتی باید از روشهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال به صورت همزمان استفاده کرد. اما حتی این اقدام هم نتیجهای 100 درصد قطعی برای شما به همراه نخواهد داشت. به همین علت به شما پیشنهاد میکنیم که تنها بخشی از سرمایه خود را در این بازارها قرار دهید. این کار باعث میشود تا در صورت سقوط بازار، مشکل زیادی برای منابع مالی افراد پیش نیاید. حتی تحلیلگران بزرگ بازارهای مالی نیز معتقدند که قرار دادن تمام پس انداز در بازارهای پرریسک کار سنجیدهای نیست. در این بازارها احتمال دستیابی به سود و ضرر، هردو به یک میزان است. همانطور که همه ما مشاهده کردیم، بسیاری از افرادی که در سال گذشته سود قابل توجهی از این بازار کسب کرده بودند، در سال جاری متضرر شدند. توجه به این نکته ضروری است که برای سرمایهگذاری با مبالغ بالا تنها دو راه وجود دارد؛ راه اول یادگیری دقیق روشهای تحلیل و راه دوم نیز کمک گرفتن از افراد معتمد و آگاه است.