زمانی که صحبت از سرمایه‌گذاری به میان می‌آید، هر کسی از دیدگاه خود و با توجه به اولویت‌های زندگی‌اش، به آن نگاه می‌کند، قطعا سرمایه‌گذاری برای کسی که به نقدینگی نیاز دارد، متفاوت از کسی است که می‌خواهد پس‌انداز خود را وارد بازار سرمایه‌ کند.

اما برای تمامی افراد با هر اولویتی، دو مورد «میزان سود» و «قابلیت اطمینان» مطرح است و هیچ کسی بدون در نظر گرفتن این دو مورد به بررسی مابقی اولویت‌های خود نمی‌پردازد.

اگرچه ممکن است میزان ریسک‌پذیری و سود مدنظر افراد با یکدیگر متفاوت باشد، اما به هر حال ما از کسی نمی‌شنویم که بگوید: پول خود را وارد این بازار می‌کنم، یا چند برابر سود برده و یا می‌بازم و دارایی‌ام صفر می‌شود! این طرز فکر کاملا بی منطق، اشتباه و خام است. شاید افرادی با ریسک‌پذیری بالاتر خطر کنند و وارد بازارهای پرنوسان شوند اما هیچ عقل سلیمی بدون تحقیق، تحلیل و سبک‌ و سنگین کردن شرایط زندگی‌اش وارد بازارهای سرمایه نمی‌شود.

اما منظور ما از تحقیق و تحلیل چیست؟ چگونه با توجه به شرایط زندگیمان بهترین تصمیم را بگیریم و بازار سرمایه مناسب خود را تشخیص دهیم؟ اصلا معیار این تشخیص چیست؟ در این مقاله قصد داریم معیارهای مختلف افراد و همچنین بهترین بازارها برای سرمایه گذاری مطمئن با سود بالا را بررسی کنیم.

معیارهای سرمایه‌گذاری

برای ورود به بازار سرمایه، ما باید معیارهای مختلفی را در نظر بگیریم. مثلا اینکه دارایی‌مان چقدر است؟ با میزان دارایی‌مان وارد چه بازارهایی می‌توانیم بشویم؟ ریسک‌پذیری ما، میزان نقدینگی، استراتژی سرمایه‌گذاری و میزان دانش مالی چقدر است؟ در ادامه به بررسی چندین مورد از معیارهای مهم افراد برای سرمایه‌گذاری خواهیم پرداخت.

  • میزان دارایی:

 یکی از بازارهایی که مردم از قدیم آن را سودده و مورد اطمینان می‌پنداشتند، بازار مسکن و زمین بوده که هم‌اکنون نیز طرفداران خاص خود را دارد. اما همانطور که می‌دانید با دارایی کم نمی‌توان در آن سرمایه‌گذاری کرد. شاید تا به حال افرادی را دیده باشید که ملک‌های قدیمی را خریداری کرده و با ساخت مجدد آنها سود خوبی کسب می‌کنند؛ اما با صرف نظر از دردسرهایی که قوانین و مجوز ساخت‌و‌ساز در پی دارد، حتی ورود به این بازار برای همه افراد ممکن نبوده و دارایی فرد سرمایه‌گذار باید از حد متوسط عموم جامعه بیشتر باشد.

  • میزان نقدینگی:

گاهی فردی درآمد خوبی دارد و می‌تواند در بازه‌های زمانی مشخص (مثلا هر ماه) مبلغی را به بازار سرمایه تزریق کند، برای این فرد بازاری مانند بورس یا طلا مناسب است. اما بسیاری از بازارها هستند که به یکباره باید سرمایه هنگفتی را در آن سرمایه‌گذاری کرد، اگر شما با یک گزینه خوب برای خرید زمینی روبرو شوید، باید در همان لحظه از نقدینگی کافی برخوردار باشید و یا در بهترین حالت باید مقدار زیادی از آن را پرداخت کرده و مابقی را طی چندین فقره چک (در مدت زمانی کوتاه) پرداخت نمایید. نمی‌توان گفت که کدامیک از این دو مدل سرمایه‌گذاری بهتر یا بدتر هستند؛ چراکه برای هر دو اینها بازارهایی وجود دارد و مهم این است که ما بازار مناسب شرایط خود را پیدا کنیم.

  • دانش مالی:

وقتی که می‌گوییم «دانش مالی» منظورمان صرفا تحصیلات آکادمیک و از این قبیل نیست. دانش مالی به دو بخش «تجربه» و «کسب مهارت» تقسیم می‌شود. افرادی که مدت زیادی در بازارهای مالی مشغول بوده‌اند و یا شغل آنها به گونه‌ای است که با سرمایه‌گذاران و یا مسائل اقتصادی و… در ارتباطند و یا شغلی که بیشتر خانواده‌شان به آن مشغولند در محیط بازار و… است، به صورت ناخودآگاه از شم اقتصادی بالاتری برخوردار گشته و تجربیاتی را کسب می‌کنند که می‌تواند در تصمیم‌گیری آنها برای ورود به بازارهای سرمایه موثر باشد.

از طرفی برخی بازارها مانند بیت کوین و بورس نیازمند کسب مهارت‌های مربوط به خود هستند. کسی که نتواند بازار بورس را تحلیل کند و تکنیک معامله‌گری را نیاموزد، نمی‌تواند یک سرمایه‌گذار بورسی موفق باشد و البته بازار بیت کوین از بورس هم پیچیده‌تر بوده و برای ورود به آن باید زمانی را صرف شناخت بازار و آموزش‌های مربوطه کرد. اما سرمایه‌گذاری در طلا را می‌توان ساده‌تر و بدون نیاز به آموزش خاصی تلقی کرد.

بنابراین برای ورود به هر بازاری شما باید سواد مالی خود را در نظر بگیرید و در صورتی که متوجه شدید بازاری مثل بورس برای میزان دارایی و شرایط زندگی‌تان مناسب است، حتما زمانی را صرف یادگیری مهارت‌های آن کرده و با آگاهی کامل به فعالیت در آن بپردازید.

  • زمان:

مورد دیگری که در کنار دانش مالی می‌توان آن را بررسی کرد، میزان زمانی است که شما در روز، هفته و یا ماه می‌توانید به بررسی سرمایه‌گذاری خود و پیگیری بازار اختصاص دهید. وقتی وارد بازار بورس می‌شوید باید از شنبه تا چهارشنبه بازار را رصد کنید و حواستان به معاملات باشد، زمانی را صرف خواندن اتفاقات بازار و شرکت‌های بورسی کنید و اگر صرف این زمان برایتان مقدور نیست، صندوق‌های سرمایه‌گذاری انتخاب بهتری هستند.

در بازار طلا و سکه شما زمان کمتری را نسبت به بورس صرف خواهید کرد؛ و در بازار ملک، اگرچه شما پیگیر اخبار و قیمت مصالح و از این قبیل موارد هستید اما وقت چندانی را در ماه صرف آن نمی‌کنید؛ اما از آنجایی که ریسک نقدشوندگی ملک و زمین بسیار بالاست و میزان سرمایه زیادی را از گردش خارج می‌کند، چه بهتر که با کمک شرکت‌های سبدگردان دارایی خود را وارد بازار بورس و اوراق بهادار کنید.

  • ریسک‌پذیری:

این موضوع از آنچه فکر می‌کنید مهم‌تر است. اگر بازاری را پر سود یافتید اما از میزان ریسک‌پذیری کمی برخوردارید، از آن فاصله بگیرید! ترس و دخیل شدن احساسات باعث اخذ تصمیم‌های عجولانه می‌شود و افرادی که به سرعت هیجان‌زده می‌شوند نباید بازارهای پر ریسک را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنند.

مثلا بورس یکی از بازارهای پرنوسان و اما سودده است و کسانی هستند که با رفتارهایی مانند سفته‌بازی به کسب درآمد پرداخته و تعادل بازار را بهم می‌ریزند. کسانی که از دانش بورسی کمی برخوردارند و البته ریسک‌پذیری چندانی ندارند، به سرعت تحت تاثیر این رویدادها قرار گرفته و شاید در بدترین زمان ممکن تصمیم به فروش دارایی و خروج از بازار بگیرند که موجب ضررشان شود. البته برای این افراد صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک بورسی می‌تواند انتخاب خوبی باشد.

  • استراتژی سرمایه‌گذاری:

برخی بازارها هستند که شما می‌توانید با استراتژی‌های مختلفی در آنها سرمایه‌گذاری کنید. مثلا وقتی به صورت مستقیم در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنید می‌توانید پرتفوی خود را به دو بخش تقسیم کرده و به خرید و فروش برخی سهم‌ها پرداخته و برخی دیگر را با دید بلندمدت در پرتفویتان نگه دارید. سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت در بازار ملک بی معنی است. در بازار ارز سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت به نوعی سفته‌بازی محسوب شده و هر کسی از عهده آن بر نمی‌آید و بسیار پرریسک و البته ضرررسان به اقتصاد جامعه است.

در بازار طلا نیز با توجه به کارمزد و یا اجرتی که پرداخت می‌شود، سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت چندان جالب نبوده و تنها در مدت اخیر و نوسانات بالای بازار است که ما تغییر قیمت بسیار زیاد را در بازه زمانی کم در این بازار مشاهده می‌کنیم. صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس با هر دو استراتژی بلندمدت و کوتاه مدت تطبیق دارند و بیت‌کوین نیز در حال حاضر برای سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت گزینه خوبی است.

سرمایه‌گذاری مطمئن و سودده

تا اینجا متوجه شدیم که سرمایه‌گذاری مطمئن و سودده برای هر فرد متفاوت است. اگرچه برخی بازارها با توجه به نوسان کم مطمئن‌تر هستند و البته برخی دیگر به عنوان بازار پرسود شناخته می‌شوند؛ اما در مجموع هر شخصی با توجه به موارد ذکر شده در بالا یعنی: میزان دارایی، میزان نقدینگی، دانش مالی، زمان، ریسک‌پذیری، و استراتژی سرمایه‌گذاری باید بهترین گزینه را برای خود انتخاب کرده و یا در حالت خوب‌تر به صورت موازی به سرمایه‌گذاری در چند بازار بپردازد.

اگرچه در طی توضیحات این مقاله به چندین بازار برای سرمایه‌گذاری اشاره شد، اما در ادامه چند مورد دیگر را که شاید خیلی با آنها آشنا نباشید معرفی می‌کنیم.

اسناد خزانه اسلامی (اخزا):  اخزا به اوراق بدهی گفته می‌شود توسط دولت و در ازای بدهی وی به پیمانکاران منتشر می‌شود. از آنجایی‌که پرداخت سود و اصل اسناد خزانه برای دولت اولویت دارد، این اوراق از ریسک پایینی برخوردار هستند و در تاریخ سررسید مبلغ اسمی آنها (۱۰۰ هزار تومان به ازای هر ورق) به دارندگان اوراق تعلق می‌گیرد. این اوراق در بازار بورس و اوراق بهادار و با نماد اخزا معامله می‌شوند و بنابراین ریسک نقدشوندگی کمی دارند و معاملات آنها یک هفته پیش از سررسید متوقف می‌شود.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت: از آنجایی که 70 درصد دارایی این صندوق‌ها به اوراق با درآمد ثابت تعلق گرفته و مابقی در سهام و حق تقدم سهام سرمایه‌گذاری می‌شوند، ریسک کمی را برای سرمایه‌گذار در پی دارند. این روش در طولانی مدت (به جای پس‌انداز پول) کاربرد دارد و باعث حفظ ارزش دارایی‌تان می‌شود.

این صندوق‌ها به دو دسته ETF و مبتنی بر صدور و ابطال تقسیم می‌شوند که اولی در بازار بورس معامله شده و برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های مبتنی بر صدور و ابطال باید به صورت حضوری و همراه با مدارک هویتی به دفاتر کارگزاری‌های مراجعه کرد.

بیمه عمر: یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری است که تنها برای استراتژی بلندمدت کاربرد دارد و شما باید حداقل چشم‌انداز 10ساله برای آن داشته باشید. این روش بهترین انتخاب شما برای سرمایه‌گذاری نیست! اما در کنار روش‌های دیگر و با توجه به قابلیت اطمینانی که دارد گزینه خوبی برای خانواده‌ها است.

بورس کالا: یکی دیگر از بخش‌های جذاب بازار بورس، بورس کالا است. در این بازار معمولا کالاهای فرآوری نشده مثل آهن، گندم و… معامله می‌شوند و قیمت‌گذاری آن توسط کارشناسان حوزه مربوطه و البته با توجه به میزان عرضه و تقاضا صورت می‌گیرد. اگرچه محدودیت‌ها و قوانین سرمایه‌گذاری در بورس کالا بیشتر است، اما شفافیت مالی و کمتر بودن سفته‌بازی در آن باعث می‌شود قابلیت اطمینان بیشتری را برای افراد حاصل کند.

در آخر جا دارد که به سپرده‌های بانکی نیز اشاره کنیم. البته تمامی افراد جامعه به خوبی با این گزینه آشنا هستند و تقریبا همه ما تا به حال سپرده‌گذاری کوتاه‌مدت و بلندمدت را تجربه کرده‌ایم. بانک‌ها نهادهای قابل اطمینانی برای نگهداری پول هستند که اگر سودی را برای حسابی مشخص کنند، حتما آن را در موعد مقرر پرداخت خواهند و ریسکی متوجه دارایی سپرده‌گذار نخواهد بود.

اما از آنجایی‌که بهره بانکی ناچیز است، نمی‌تواند جلو کاهش ارزش دارایی ما را گرفته و سود چندانی را برایمان حاصل نمی‌کند و در اصل ما این روش را به عنوان سرمایه‌گذاری به حساب نمی‌آوریم و در واقع سپرده‌گذاری بانکی تنها نوعی پس‌انداز است.

 

سخن آخر

حتما شما هم پس از مطالعه این مقاله سعی می‌کنید برای پاسخ به سوال سرمایه گذاری مطمئن با سود بالا کدام سرمایه گذاری است؟ به آنالیز شخصیت خود و همچنین مطالعه در رابطه با بازارهای مختلف برای انجام سرمایه‌گذاری بپردازید؛ و احتمالا این تحقیقات در ابتدا شما را کمی گیج خواهد کرد. شاید فکر کنید چندین گزینه مناسب شما هست و یا برعکس هیچ کدام مناسب شما نیست! اگر چنین برداشتی دارید، نگران نشوید، چون این حالت برای بیشتر افراد اتفاق می‌افتد.

شما به هر حال باید از یک جایی شروع کنید و بهترین انتخاب شروع با مبلغی کم، در صورت امکان تقسیم دارایی در چندین بازار مختلف و بالا بردن اطلاعات و سواد مالی است. وقتی شما مطالعه در رابطه با یک بازار را آغاز می‌کنید به صورت ناخودآگاه با بازارهای دیگر هم آشنا می‌شوید و حتی ممکن است پس از مدتی مسیر سرمایه‌گذاری خود را به کل تغییر دهید. بنابراین ترس را کنار گذاشته و همین حالا قدمی در مسیر رشد اقتصادی خود بردارید.