گذشت زمان رنگ متفاوتی به همه چیز میپاشد. انطباق با این دنیای جدید یکی از عواملی است که میتواند موفقیت شما را در انجام فعالیتهای مختلف تضمین کند. باید خود را با الزامات گذشت زمان سازگار کنید و بنا به ملاحظات زمان حال تغییراتی را در روند فعالیتهای خود ایجاد کنید.
رنگ تغییر زمان بر چهره کسب و کارها پررنگتر هم هست و بعضی از شرکتها و سازمانها برای انطباق با شرایط جدید بعد از مدتی به فکر تغییر برند خود و به اصطلاح ریبرندیگ میافتند. پروسهای که باید با دلایل و اهداف مشخص و برنامهریزی دقیق انجام شود زیرا همان گونه که میتواند رونق کسب و کار را به همراه داشته باشد، ممکن است به از دست دادن مشتریان هم منجر شود. در ادامه به شما میگوییم که ریبرندینگ چیست و با اصول ریبرندینگ و مراحل بازسازی برند هم بیشتر آشنا میشویم. با ما همراه شوید.
ریبرندینگ چیست؟
ریبرندینگ یا تغییر نام و هویت تجاری فرآیندی است که طی آن تصویر یک سازمان و هویت آن در میان مردم با اهداف و دلایل مشخص تغییر میکند. این تغییرات میتواند کوچک و در حد تغییر رنگ سازمانی باشد یا طیف وسیعی از تغییرات مانند تغییر لوگو، شعار، چشمانداز، ماموریت، ارزشها، مخاطبان، هدف بازار و … را شامل شود.
در هر صورت تغییرات چه بزرگ باشد و چه عمده مدیریت برند یکی از مهمترین تکنیکهای بازاریابی محسوب میشود و اهمیت بسیار زیادی دارد. ریبرندینگ اصولی دارد و هر تغییری را نمیتوان ریبرندینگ نامید. مفهوم برندینگ بسیار فراتر از تغییر ظاهری لوگو، رنگ و … است و این تغییرات به هیچ وجه نمیتوانند گویای معنا و مفهوم ریبرندینگ باشند.
[su_note]بیشتر بخوانید: برندینگ چیست؟[/su_note]
برند شرکت تصویری مشخص در ذهن مردم ایجاد کرده است و بازتعریف آن در میان مخاطبان باید اصولی و با تامل و دقت انجام شود وگرنه حتی ممکن است به نتیجهای عکس آن چیزی که انتظار دارید منجر شود.
مردم در کوتاه مدت براساس ارتباط بصری با یک کالا و ویژگیهای آن دست به انتخاب کالا میزنند و آن را خریداری میکنند، اما وفاداری طولانی مدت به یک محصول زمانی ایجاد میشود که مردم با آن برند ارتباط برقرار کردهاند و برای ویژگیهای انحصاری آن ارزش قائلند. به همین دلیل است که ریبرندینگ از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است و باید با دلایل منطقی و با دقت و تفکر انجام شود.
ایجاد تغییر در برند شمشیر دو لبه است؛ همانطور که ممکن است به نفع سازمان یا شرکت تمام شود، ممکن است خطرناک هم باشد و مشتریان از این تغییرات خوششان نیاید و استقبالی از آنها نکنند.
ضمن اینکه ریبرندینگ فرایندی پرهزینه هم هست و پیش از اقدام کردن برای آن باید تمام جوانب امر در نظر گرفته شود. شما نباید تنها به این دلیل که مثلا از لوگو یا شعار و .. خسته شدهاید به تغییر برند سازمان اقدام کنید؛ باید دلایل محکمی برای این کار داشته باشید. ریبرندینگ راه حل ساده و آسان برای بهبود تجارت و موفقیت در بازار نیست. زمانی هم که تصمیم به سازماندهی مجدد برندتان گرفتید باید همه جوانب امر را در نظر بگیرید و خوب تحقیق کنید.
[su_note]بیشتر بخوانید: خلاصه کتاب با چرا شروع کنید [/su_note]
دلایل نیاز به ریبرندینگ
حتی بهترین استراتژیها هم ممکن است با گذشت زمان کارایی لازم را نداشته باشند. گاهی پاسخ مناسب این است که شما بار دیگر کسب و کار خود را ایجاد کنید، تغییر در دنیای تجارت بسیار سریعتر از دیگر حوزهها اتفاق میافتد.
همانگونه که گفتیم برای ریبرندینگ باید دلایل و اهداف مشخص و قابل قبولی وجود داشته باشد و نمیتوان بدون دلیل و به این خاطر که علاقهای به لوگو یا رنگ سازمانی ندارید دست به تغییر آنها بزنید. اما مهمترین دلایلی که شرکتها اقدام به ریبرندینگ میکنند، چیست؟
یکی از دلایلی که ممکن است سازمانها به سراغ برندسازی مجدد بروند و در برند اولیه خود تجدید نظر کنند، برقراری ارتباط بهتر با مشتریانشان است. اگر سازمانی ببینید با استفاده از شعارها، نمادها و نشانههای قبلی قادر به برقراری ارتباط موثر و سازنده با مشتریانش نیست ریبرندیگ و سازماندهی مجدد برند از جمله راهکارهایی است که میتواند به این سازمان کمک کند.
برجسته شدن در میان رقبا از دیگر دلایلی است که ممکن است یک شرکت به خاطر آن به تغییر برند خود اقدام کند. علاوه بر حفظ مشتریان قبلی، دستیابی به مخاطبان جدید که طبیعتا به معنای فروش بیشتر و بیشتر است از دیگر دلایلی است که سازمانها را به ریبرندینگ ترغیب میکند.
به روز نگه داشتن سازمان از دیگر دلایل تعریف مجدد برند در یک سازمان است. یکی دیگر از دلایل تغییر شیوههای بازاریابی و مارکتینگ در دنیای امروز است. این روزها مسائلی مانند سئو، تبلیغات در گوکل، دیده شدن در شبکههای اجتماعی و … مطرح شده است که موجب دیده شدن بهتر یک برند خوب میشوند. این مسئله یکی از مهمترین دلایلی است که بسیاری از شرکتهای قدیمی را هم ترغیب کرده است به سمت تغییر برند حرکت کنند.
همانگونه که اشاره کردیم ریبرندیگ میتواند از یک تغییر جزیی تا تغییرات گسترده و عمده را شامل شود. برای تصمیمگیری در این مورد نیز باید دلایل و اهداف مشخصی داشته باشید. تغییرات گسترده معمولا به دلایلی چون تغییر مدیریت، ادغام شرکت، تغییر اساسی محصولات و … انجام میشود.
مراحل ریبرندینگ
ریبرندینگ در ابتدا کار هیجان انگیزی به نظر میرسد اما هر چه جلوتر میروید سختتر میشود و باید برای تمام مراحل این فرآیند برنامهریزی مشخص و دقیق داشته باشید. در زیر به طور خلاصه به برخی مراحلی که میتوانید برای ریبرندینگ طی کنید، اشاره میکنیم. با ما همراه شوید.
1. دلایل تغییر برند را به صورت دقیق مشخص کنید.
گفتیم ریبرندینگ باید با اهداف و دلایل مشخص انجام شود و نمیتوان تنها به خاطر اینکه لوگو یا رنگ سازمان با سلیقه شما مطابقت ندارد یا چون از برند خود خسته شدهاید، به تغییر برند اقدام کرد. اولین گام برای انجام اصولی ریبرندیگ مشخص کردن دقیق دلایل شما برای این تغییرات است.
مشخص بودن دلایل و اهداف علاوه بر اینکه انگیزه شما را برای انجام این پروسه سخت بالاتر میبرد، در مراحل مختلف تغییر برند هم به شما کمک میکند تا بدانید چه تغییراتی مدنظرتان است و این پروسه را برای شما تسهیل میکند. مشخص کردن دقیق مشکلات برند قبلی هم در مراحل مختلف به شما کمک میکند.
تعیین یک تیم مشخص برای شرکت در پروسه ریبرندینگ و منتقل کردن درست مشکلات برند پیشین و دلایل و اهداف شما از ریبرندینگ به این تیم از دیگر عواملی است که ریبرندینگ را برای سازمان راحتتر میکند. سعی کنید بیشتر از نیروهای داخلی استفاده کنید زیرا هیچ کس به اندازه شما و نیروهای داخل شرکت با برند قبلی و نقاط ضعف و قوت آن آشنا نیست.
نکته مهم دیگر اینکه در مراحل پایانی و زمانی که ریبرندینگ انجام شد هم هماهنگی با تیم شما در سازمان بسیار مهم و حیاتی است و باید دستورالعملهای مشخصی را در راستای معرفی و حرکت در راستای برند جدید در اختیار همه افراد سازمان قرار دهید.
2. تحقیق و بررسی کنید.
قبل از اینکه دست به انجام هر کاری بزنید، خوب تحقیق کنید و جوانب و ابعاد مختلف تغییرات را بسنجید. در مرحله اول برند قبلی را مد نظر داشته باشید و خوبیها و مشکلات آن را به خوبی بررسی و تحلیل کنید.
گفتگو و تبادل نظر با تیمی که برای برندینگ در نظر گرفتهاید و استفاده از مشورت افرادی که در این زمینه صاحب نظر و با تجربه هستند و از تخصص لازم در زمینه برندینگ و تعریف مجدد برند برخوردارند از دیگر عواملی است که میتواند به شما برای انجام درست و اصولی ریبرندینگ کمک کند.
در تحقیق و بررسیهای خود رقبا را هم در نظر بگیرید. خوب فکر کنید که در تعریف مجدد برند چه نکاتی را باید مدنظر قرار دهید که برند شما را در میان مخاطبان هدف برجستهتر کند و نظر مشتریان بالقوه را هم به خود جلب کند. بیشترین زمان در مرحله ریبرندینگ را احتمالا باید به این مرحله اختصاص دهید و تحقیق کردن مهمترین کاری است که باید در این پروسه انجام داد.
3. مخاطبتان را در ریبرندینگ در نظر بگیرید.
مهمترین هدف شما از ریبرندینگ احتمالا برقراری ارتباط بهتر با مشتریان و دستیابی به مخاطبان جدید است. در تمامی مراحل بازسازی برند، مخاطبتان را در نظر داشته باشید و بدانید برای چه کسانی قصد دارید این تغییرات را انجام دهید. در نظر داشته باشید که مخاطبتان این تغییرات را چگونه درک میکند و چه کارهایی باید برای ارتباط موثرتر آنها با بازتعریف جدید شما از برند انجام داد.
4. هزینههای ریبرندینگ را برآورد کنید.
ریبرندینگ فرآیندی هزینه بر است و این یکی از دلایلی است که باید کارشناسی شده و با داشتن دلایل کافی برای آن اقدام کرد. در همان ابتدای کار سعی کنید هزینههای بازتعریف برند را در نظر بگیرید تا در طول مسیر از این نظر با مشکل مواجه نشوید و مسائل مالی مانع ادامه کار شما نشوند.
5. اصلیترین وجوه و پیام برند خود را مشخص کنید.
اصلی ترین وجوه و نکات کلیدی برندتان را که برای شما از اهمیت زیادی برخوردارند مشخص کنید. از خودتان بپرسید شرکت شما چرا وجود دارد؟ قلب برند شما چیست؟ میخواهید چه آیندهای داشته باشید؟ و بسیاری سوالات دیگر که به شما برای یک برندسازی موفق کمک میکنند.
همچنین قبل از اقدام به طراحی لوگو و شعار و … پیش از هر چیز پیام اصلی که قصد انتقال آن به مخاطبتان را دارید به صورت دقیق و واضح مشخص کنید.
6. هویت بصری برند خود را طراحی کنید.
حال که تحقیق و بررسیهای لازم را انجام دادید و به صورت دقیق و کامل میدانید که از برند جدید چه میخواهید و قصد دارید چه پیامی را به چه مخاطبانی منتقل کنید، میتوانید امور بصری ریبرندیگ مانند طراحی لوگو و … را انجام دهید.
این مرحله از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است و چهره برند شما را نشان میدهد، بنابراین سعی کنید از نیروهای کارآمد و حرفهای در زمینه خلق محتوای تصویری استفاده کنید. هویت بصری موارد بسیاری را شامل میشود که از جمله آنها میتوان به لوگو، رنگ سازمانی، تایپوگرافی، عکاسی و … اشاره کرد.
7. برای معرفی و توسعه برند جدید تلاش کنید.
حال که برند جدید را طراحی کردید، نوبت انتشار آن است. آخرین و یکی از مهمترین مراحل کار ما در ریبرندینگ که باید کاملا با برنامهریزی و دقت و تفکر بسیار زیاد مدیریت شود. باید استراتژیهای دقیق و مشخصی برای تبلیغات و معرفی برند جدید داشته باشید، هزینههای لازم را پیشبینی و در نظر گرفته باشید و همه چیز را به صورت منظم و دقیق انجام دهید تا بتوانید برندی را که با دقت زیاد طراحی کردهاید به خوبی به مخاطبتان معرفی کنید.
یک نمونه از ریبرندینگ موفق در ایران
اسنوا، یکی از شرکتهایی است که در سالهای اخیر تغییرات زیادی را در برند خود اعمال کرده و دست به ریبرندینگ زده است. از اضافه کردن یک لوگوی دایرهای شکل به لوگو تایپ قدیم این شرکت تا تغییر رنگ سازمانی و انتخاب شعار جدید «روی ما حساب کنید» که چهرهای جدید و متفاوت به این برند بخشیدهاند. اسنوا برای تکمیل تغییرات خود موجی از تبلیغات را هم شروع کرد و توانست برند جدید را با موفقیت به مخاطبان هدف خود در کشور معرفی کند.
سخن آخر
ریبرندیگ تغییر نام و هویت تجاری یک شرکت و سازمان است و به دلایل مختلفی مانند دستیابی به مخاطبان جدید و فروش بیشتر ممکن است انجام شود. فرآیندی بسیار مهم که باید اهداف و دلایل مشخصی را دنبال کند و میتواند از یک تغییر جزئی تا طیف وسیعی از تغییرات را در برگیرد. ریبرندینگ کار آسانی نیست و باید با دقت و تحقیق و بررسی بسیار زیاد انجام شود، زیرا به همان اندازه که میتواند به موفقیت یک سازمان کمک کند، ممکن است منجر شود به از دست دادن مشتریان قدیمی شرکت که ارتباط خوبی با برند قبلی برقرار کرده بودند.