برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال باید با اصطلاحات این بازار آشنا باشید. به همین منظور ما در این مقاله به بررسی و تفاوت‌ کوین و توکن پرداخته‌ایم. چنانچه نسبت به این مبحث شناخت ندارید این مطلب را مطالعه کنید.

توکن چیست؟

توکن یک نوع دارایی دیجیتال است که قابلیت انتقال به دیگران و همچنین ذخیره ارزش را دارد. به ارزهایی که بلاک چین مخصوص به خود را ندارند و از بلاک‌چین‌های به اصطلاح پلتفرمی برای ثبت تراکنش‌های خود استفاده می‌کنند توکن گفته می‌شود. هر توکنی کاربرد مخصوص به خود را دارد و بنا بر همین کاربرد می‌تواند ارزش متفاوتی داشته باشد.

بلاک‌چین‌های پلتفرمی مانند اتریوم، بایننس و کاردانو جزو توکن‌هایی هستند که امکان ساخت برنامه‌های غیرمتمرکز، از طریق قرارداد‌های هوشمند را دارند. این یعنی افراد می‌توانند توکن‌های مورد نیاز خود را بدون این‌ که مجبور به طراحی شبکه بلاک چین باشند، ایجاد و استفاده ‌کنند.

توکن‌ها چگونه ساخته می‌شوند؟

امروزه و با توسعه تکنولوژی بلاک چین افراد بسیاری موفق به ساخت ارزهای دیجیتالی چون توکن شده‌اند. ساخت توکن زمان چندانی نمی‌خواهد و در زمانی کمتر از یک ساعت صورت می‌گیرد. هزینه‌ چندانی نیز نیاز ندارد.

البته ساخت یک توکن به تنهایی دلیل بر ارزشمندی آن نیست اما ساخت آن بر بستر یک بلاک‌چین دیگر می‌تواند موجب افزایش اعتبار و امنیت بیشتر شود. ساخت ارزهای دیجیتال توکن‌ غالبا در سه بلاک‌چین مطرح اتریوم، ترون و بایننس اسمارت‌چین انجام می‌شود.

برای ساخت توکن روی شبکه آزمایشی باید مراحلی طی شود اما برای ساختن توکن روی شبکه اصلی لازم است در گام اول، مقداری اتریوم پرداخت کنید. برای دانستن تفاوت کوین و توکن در ادامه انواع توکن را معرفی خواهیم کرد.

انواع توکن

گفتیم که توکن‌ها انواع مختلفی دارد و از مهمترین آن‌ها می‌توان به توکن ارزی، توکن دارای، توکن جایزه، توکن بهادار، توکن سودده و توکن کاربردی اشاره کرد. 

توکن ارزی

از توکن‌های ارزی به ‌عنوان روشی برای پرداخت استفاده می‌شود و این رایج‌ترین کاربرد آن‌هاست. موارد استفاده دیگر توکن ارزی ذخیره است چنانچه قصد ذخیره ارزشی را دارید از توکن ارزی استفاده کنید.

توکن دارایی

توکن‌های دارایی به ‌عنوان یک سند برای اثبات یک دارایی است و می‌تواند بیانگر میزان ارزش یک دارایی فیزیکی باشد که در پلتفرم یا حتی یک سازمان استفاده می‌شود.

توکن‌ جایزه 

افراد و کسب و کارها می‌توانند از توکن‌ها برای جایزه دادن نیز استفاده کنند. در این حالت Reward tokens  یا توکن جایزه را می‌توان نوعی امتیاز وفاداری دانست.

توکن‌های بهادار

از توکن‌ها برای سرمایه‌گذاری طولانی مدت نیز می‌توان بهره برد. توکن‌های بهادار شبیه اوراق بهادار هستند و همان‌طور که در اوراق بهادار، خریدار با نگهداری و حفظ اوراق به دنبال یک سرمایه‌گذاری طولانی ‌مدت است در بازار ارز دیجیتال با خرید و نگهداری توکن‌های بهادار یا  Securities tokens می‌توان به این هدف رسید. در حقیقت  این توکن‌ها برای کسانی که تمایلی به فعالیت روزانه در بازار رمز ارزها و تبدیل ارزهای دیجیتال به یکدیگر با هدف کسب سود ندارند، گزینه بسیار خوبی است.

توکن‌های کاربردی

یکی دیگر از انواع توکن‌ها، توکن کاربردی یا Utility tokens است. این نوع توکن‌ها در اکثر مواقع تنها بر روی بلاکچین اتریوم ساخته می‌شوند و به دارندگان خود اجازه دسترسی به یک محصول یا سرویس خاص را می‌دهند.

توکن‌های سودده

نوع دیگر توکن، توکن سودده یا dividend tokens است. عملکرد این توکن‌ها به این صورت است که در پلتفرم آن‌ها درآمد حاصله بین افراد تقسیم می‌شود. البته دارندگان این نوع توکن، هیچ حقی برای تصمیم‌گیری ندارند و تنها در سود آن شریک هستند.

کوین چیست؟

بعد از شناختی نسبی که از توکن پیدا کردیم می‌خواهیم از کوین بگوییم تا بهتر متوجه تفاوت کوین و توکن شویم. برای معرفی کوین باید بگوییم که کوین، پول دیجیتالی است که با استفاده از تکنیک‌های رمزگذاری ایجاد می‌شود و ارزش خود را در طول زمان ذخیره می‌کند. کوین معادل دیجیتالی پول است و همان‌طور که می‌دانید مهمترین و مشهورترین‌شان بیت‌کوین است و مبتنی بر تکنولوژی بلاک‌چین است. در حقیقت تکنولوژی بلاک‌چین باعث شفافیت و کاهش احتمال کلاهبرداری می‌شود.

در چه مواردی از کوین استفاده می‌شود؟

بیت کوین در فضای دیجیتال یعنی سایت‌ها، اپلیکیشن‌های موبایل و انواع برنامه‌های دیگر برای خرید کالا یا سرویس به کار برده می‌شود اما شیوه پرداخت در آن کمی متفاوت است. شبکه بیت کوین شامل هزاران سخت‌افزار در سرتاسر دنیاست که کار تایید تراکنش‌ها و ایجاد بیت‌کوین‌ها را انجام می‌دهد. در واقع  هیچ کس مسئول بیت کوین نیست و به دلیل این  ساختار شبکه‌ای، افراد برای ایجاد حساب بیت‌کوین نیازی به ثبت مشخصات و طی‌کردن رویه‌های معمول برای افتتاح حساب یا داشتن حداقل موجودی ندارند.

حال سوالی که مطرح می‌شود این است که چه چیزهایی را می‌توان با بیت‌ کوین خریداری کرد؟ روز به ‌روز به تعداد افراد و فروشندگانی که بیت ‌کوین را به عنوان یک روش پرداخت قبول دارند و می‌پذیرند که با بیت کوین کالای خود را مبادله کنند اضافه می‌شود.

در حال حاضر بیت‌کوین را می‌توان در فروشگاه‌های آنلاین و آفلاین برای انواع سرویس‌های میزبانی وب مانند هاست، دامنه، خرید قهوه، خوراکی، سفر به فضا، بلیط هواپیما و خودروی تسلا پرداخت کرد. البته این موارد در خارج کشور است و در ایران روش پرداخت قابل قبولی محسوب نمی‌شود.

علاوه بر پرداخت، بیت کوین کاربردهای دیگری نیز دارد که در زیر و برای بررسی تفاوت کوین و توکن به این روش‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • بیت کوین برای پرداخت
  • بیت کوین برای سرمایه گذاری
  • بیت کوین برای نقل و انتقال پول

تفاوت کوین و توکن در چیست؟

تا به این قسمت از مقاله به معرفی کوین و توکن و کاربردهای آن دو پرداختیم. در ادامه مقایسه این دو اصطلاح بازار ارزهای دیجیتال، تفاوت کوین و توکن را بررسی خواهیم کرد. تفاوت عمده توکن با کوین در این است که کوین‌ها، ارزهایی هستند که می‌توانند برای خرید و فروش مورد استفاده قرار بگیرند و تنها شیوه‌ای از پرداخت هستند. این در حالی است که توکن‌ها می‌توانند بیانگر سهم یک شرکت باشند و دسترسی به محصول یا خدمتی خاص و بسیاری از کارکردهای دیگر را فراهم کنند.

در واقع شما می‌توانید یک توکن را با یک کوین خریداری کنید، اما برعکس این کار امکان پذیر نیست. نکته دیگر این که کوین‌ها به طور مستقل عمل می‌کنند در حالی که توکن‌ها تنها برای یک پروژه خاص کاربرد دارند.

برای تشخیص کوین یا توکن بودن ارزهای دیجیتال شما می‌توانید به سایت رسمی هر رمز ارز یا دیگر سایت‌های فعال در حوزه ارزهای دیجیتال مراجعه کنید. به عنوان مثال با مراجعه به سایت «کوین‌مارکت‌کپ» (Coinmarketcap)  و جستجوی اسم رمزارز مورد نظر خود، در صفحه مربوط به آن توکن یا کوین بودن رمز ارز نمایش داده می‌شود.

سخن آخر

در این مطلب از تفاوت کوین و توکن گفتیم. این که کوین‌ها معمولا ارزهای دیجیتال معتبری هستند که برای ایجاد آن‌‌ها، هزینه و دانش بیشتری لازم داریم اما این به معنی بی‌ارزش بودن توکن‌ها نیست. قیمت برخی توکن‌های کاربردی و بنیادی مانند «ییرن‌فایننس» این موضوع را به خوبی نشان می‌دهد.

توجه داشته باشید که فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال بدون کسب دانش لازم، می‌تواند منجر به ضرر و زیان شود. پس پیش از ورود به این بازار در ابتدا اطلاعات خود را نسبت به آن تکمیل و به روز کنید.