برند یکی از مهم‌ترین مفاهیم در تجارت است و بارها این مفهوم در زمینه‌های مختلف به گوش‌مان خورده است اما آیا همه ما درک درستی از این مفهوم مهم و حیاتی در بازاریابی داریم؟ اگر درک درستی از این مفهوم نداشته باشیم و ندانیم که برند چیست و برندسازی چگونه انجام می‌شود، مطمئنا نمی‌توانیم از این ابزار بسیار مهم در علم تبلیغات و بازاریابی به نفع سازمان یا شرکت خود بهره‌مند شویم. پس با ما همراه باشید تا در ادامه به سراغ این موضوع مهم برویم و به شما بگوییم که برند چیست و برندسازی (برندینگ)‌ چگونه انجام می‌شود؟

برند چیست؟

برند به مجموعه‌ای از نمادها و ویژگی‌هایی اشاره دارد که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا محصول خود را بهتر معرفی کنند و به مخاطبان هم برای درک بهتر محصول کمک می‌کند. در واقع برند تصور مردم از یک شرکت یا سازمان را شکل می‌دهد. شرکت‌ها با استفاده از برندشان خود را از دیگر شرکت‌هایی که تولیداتی مشابه با آن‌ها دارند، جدا می‌کنند.

برند در واقع ترکیبی از نشانه‌های فیزیکی و احساسی است که در ذهن مخاطبان یک محصول ایجاد می‌شود. برند شرکت علاوه بر اینکه می‌تواند بر مصرف‌کنندگان تاثیر بگذارد و آن‌ها را به خرید محصول مورد نظر نزدیک کند، می‌تواند نام شرکت را در میان رقبا هم برجسته کند و بر سهامداران، سرمایه‌گذاران و دیگر افرادی که به نوعی با سازمان و فعالیت تجاری آن مرتبط هستند هم اثرگذار باشد.

افراد در نگاه اول ممکن است با توجه به ویژگی‌های ظاهری دست به انتخاب و خرید یک محصول بزنند اما در طولانی مدت معمولا به یک برند خاص وفادارند و محصولات خود را از آن برند تهیه می‌کنند که نشان‌دهنده اهمیت برندینگ و برندسازی برای شرکت‌ها و سازمان‌های تجاری مختلف است.

برای ما همان چیزی که درک می‌کنیم واقعیت است، پس برندسازی این قدرت را دارد که به واقعیت شکل دهد. برند یک شرکت یکی از ارزشمندترین دارایی‌های آن است و برندسازی فرآیندی است که باید با دقت و وسواس زیاد و با انجام تحقیق و بررسی‌های لازم انجام شود.

تاریخچه برندینگ یا برندسازی

واژه برند ریشه اسکاندیناوی دارد و به معنای تکه چوبی که در حال سوختن است و در زبان انگلیسی علامت‌گذاری به وسیله آهن معنا شده است. سابقه برندسازی به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد، به زمانی که صاحبان حیوانات آن‌ها را از طریق سوزاندن و داغ کردن بدن علامت گذاری می‌کردند. مصادیق بسیاری از برندینگ را می‌توان در طول تاریخ مشاهده کرد اما برندینگ به مفهوم امروزی که ما می‌شناسیم از قرن بیستم ظهور کرد و گسترش یافت.

ظهور برندسازی به معنای امروزی پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد و با افزایش رقابت میان شرکت‌ها روز به روز توسعه پیدا کرد تا به امروز که ما در عصر طلایی برندینگ زندگی می‌کنیم و ابزارهای مختلفی در اختیار شرکت‌ها، سازمان‌ها و … وجود دارد تا از طریق آنها محصول خود را به بهترین شکل به مخاطبان خود معرفی کنند.

 سابقه برندینگ و برندسازی به قرن‌ها پیش باز می‌گردد. این مفهوم در طول زمان پیشرفت کرده و گسترش یافته تا به امروز که به یکی از ارکان اساسی کسب و کارها تبدیل شده است.

برندسازی (برندینگ)‌ چگونه انجام می‌شود؟

برندسازی یا برندینگ به فرآیندی گفته می‌شود که طی آن یک شرکت یا سازمان، محتوای بصری یا نمادهای خاصی را برای معرفی محصول خود به دیگران طراحی می‌کند. برندسازی از اولین قدم‌ها برای بازاریابی و ورود به عرصه تبلیغات و معرفی محصول به مخاطبان هدف محسوب می‌شود.

اما برندینگ چگونه انجام می‌شود و چه مراحلی را باید برای ایجاد یک برند موفق طی کرد. قبل از هر چیزی برای یک برندسازی موفق باید این مفهوم را به خوبی بشناسید و از اصول برندینگ و کاربردهای آن در بازاریابی و تبلیغات مطلع شوید. اگر خودتان هم تخصص کافی در این زمینه ندارید، می‌توانید از نیروهایی حرفه‌ای و متخصص در حوزه برندسازی استفاده کنید.

آشنایی با مخاطبان و جامعه هدفی که قصد اثرگذاری بر آن‌ها را دارید هم در برندسازی اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. باید بدانید که برندینگ برای جلب توجه چه کسانی انجام می‌شود، خصوصیات و ویژگی‌های جامعه هدف‌تان را بشناسید و از همان آغاز با در نظر گرفتن مشتریان بالقوه برندتان را طراحی کنید.

خط مشی، ارزش‌ها و مزایای شرکت یا سازمان خود را از پیش مشخص کنید و در برندسازی از این مزایا استفاده کنید تا معرفی بهتری از خودتان داشته باشید. برند همان چیزی است که مشتریان براساس آن کسب و کار شما را درک می‌کنند و بهتر است در این زمینه خوب تامل کنید.

بعد از مشخص کردن مقدمات و پیدا کردن یک تیم ورزیده و قوی جلوه‌های تصویری و صوتی برند خود را طراحی کنید. در این قسمت از نیروهایی استفاده کنید که ایده دارند و می‌توانند با بهره گیری از قوه خلاقیت و هوش پیشنهادهای تازه و جذابی را برای معرفی شما به بازار پیدا کنند.

[su_note]بیشتر بخوانید: خلاصه کتاب با چرا شروع کنید[/su_note]

چرا برندینگ مهم است؟

برندسازی امروزه فرآیندی مهم و حیاتی محسوب می‌شود و باید با دقت و انجام بررسی‌های لازم و با بهره‌گیری از نیروهای متخصص و حرفه‌ای انجام شود، اما چرا برندینگ تا این حد مهم است؟

یکی از اولین دلایل اهمیت برندسازی این است که برندی که شما طراحی می‌کنید، می‌تواند ارزش شرکت و محصولات شما را افزایش دهد یا برعکس ارزش شرکت را کم کند.

ضمن اینکه برندسازی مشتریان جدید برای شما می‌آورد، اصولا هدف اولیه از طراحی یک برند جذب مشتریان جدید و نگه داشتن مخاطبان قدیمی یک شرکت یا سازمان است و به همین دلیل است که برندسازی اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. برندینگ وفاداری مشتریان را هم به سازمان شما افزایش می‌دهد. زمانی که برند شما تثبیت شد، تبلیغات دهان به دهان خود به یکی از مهم‌ترین شیوه‌های تبلیغاتی شرکت تبدیل می‌شود.

برند خوب و مناسب اعتبار شما را در بازاری که در آن مشغول کار هستید، به میزان زیادی بالا می‌برد. برندسازی همچنین به شما کمک می‌کند اگر قصد تولید و عرضه محصولات جدید را داشته باشید، این کار را راحت تر انجام دهید و امکان موفقیت این محصولات نو و تازه را هم بیشتر می‌کند. ضمن اینکه برندینگ وفاداری کارکنان را نیز به سازمان افزایش می‌دهد.

انواع برندینگ

برندسازی تنها مختص شرکت‌ها و سازمان‌ها نیست و در حوزه‌های مختلفی انجام می‌شود. بنابراین برندینگ انواع مختلفی دارد که در ادامه با برخی از مهم‌ترین آن‌ها آشنا می‌شویم. همچنان همراه ما باشید.

برندینگ محصول

معروفترین نوع برندینگ که همه ما احتمالا با آن اشنا هستیم، برندینگ محصول است. در این نوع از برندسازی هدف فروش محصول و دسترسی به مشتریان است. در این نوع از برندسازی سعی می‌شود با طراحی لوگو، شعار و … بر مزایای محصول تاکید شود و آن را به عنوان محصولی برتر از سایر رقبا به جامعه مخاطبان هدف معرفی کنند.

برندینگ جغرافیایی

برندینگ جغرافیایی نوعی از برندسازی است که برای معرفی توانایی‌ها و ویژگی‌های یک منطقه خاص استفاده می‌شود. این نوع از برندینگ به ویژه در گردشگری کاربردهای فراوانی دارد و می‌تواند به معرفی هر چه بهتر ظرفیت‌های یک منطقه در میان گردشگران و مسافران نقاط مختلف دنیا کمک کند. در این نوع از برندسازی به ویژه بر توانایی‌ها و پتانسیل‌های خاص و ویژه یک منطقه جغرافیایی تاکید زیادی می‌شود.

برندینگ شخصی

برندینگ شخصی یا پرسونال برندینگ یکی دیگر از انواع برندسازی است که به ویژه این روزها و با گسترش اینترنت و شبکه‌های اجتماعی اهمیت بیشتری هم پیدا کرده است. برندینگ شخصی مجموعه‌ای از فعالیت‌هاست که افراد به وسیله آن تصویری که از آنها در ذهن دیگران شکل می‌گیرد را کنترل می‌کنند.

برندینگ مشارکتی

برندینگ مشارکتی یا کو برندینگ زمانی اتفاق میافتد که دو برند با هم متحد می‌شوند و برای رسیدن به هدفی مشترک در زمینه بازاریابی و تبلیغات با هم همکاری می‌کنند.

برندینگ لوکس

برندسازی لوکس یا لاکچری برندینگ یکی دیگر از انواع برندینگ است که هدفش معرفی و فروش کالاهای لاکچری است که بازار بسیار پولسازی هم دارند. برای موفقیت در بازار کالاهای لوکس باید استراتژی‌های قدرتمندی داشت و آشنایی کامل با برندسازی لوکس در این زمینه اهمیت بسیار زیادی دارد.

برندینگ دیجیتال

دیجیتال برندینگ نحوه‌ای است که شما محصول یا خدمات خود را در محیط دیجیتال مانند شبکه‌های اجتماعی یا اپلیکیشن‌های مختلف معرفی می‌کنید. برندینگ دیجیتال مفهومی جدید در حوزه برندسازی محسوب می‌شود.

این نوع از برندسازی بیشتر بر ارزش‌های برند تمرکز دارد و در کنار فروش و جذب مخاطبان، هدف از دیجیتال برندینگ معرفی هر چه بهتر برند و ارزش‌های آن به بازار است و بیشتر هدفش کسب وفاداری مشتریان است.

وفاداری به برند چیست؟

برای بسیاری از سازمان‌ها و شرکت‌ها، حفظ و نگهداری مشتریان و ایجاد وفاداری در آن‌ها بسیار مهمتر از جذب مخاطبان جدید است.

وفاداری به برند به این معناست که مشتریان به صورت مدام کالای مورد نیاز خود را از یک برند خریداری کنند و تنها به آن برند خاص اعتماد داشته باشند. ایجاد وفاداری به برند کاری است که در طولانی مدت انجام می‌شود و اصلا هم کار ساده‌ای نیست.

استراتژی‌ها و راهکارهای مختلفی را برای ایجاد وفاداری در مشتریان باید در پیش گرفت و باید تمام تلاش‌تان را برای مراقبت از مشتریان خود انجام دهید.

چند نکته درباره برند و برندینگ

  • مجله فوربس برخی از باارزش‌ترین برندهای دنیا را معرفی کرده است که به ترتیب می‌توان از اپل، گوگل، مایکروسافت، آمازون، فیسبوک، کوکاکولا، دیزنی، سامسونگ، لوئی ویتون، مک دونالد، تویوتا و … نام برد.
  • برندسازی فرآیندی است دائمی است و هرگز متوقف نمی‌شود. این گونه نیست که شما در ابتدای کارتان یک برند را طراحی کنید و سپس خیال‌تان از این موضوع راحت شود. بازار، شیوه‌های تبلیغات، مخاطبان و … به صورت مداوم در حال تغییر هستند و شما باید متناسب با این تغییرات دائما برند خود را به‌روزرسانی کنید.
  • بسیاری برندینگ و برندسازی را هم معنی هویت بصری و طراحی لوگو، شعار و …. می‌دانند؛ در حالیکه برندینگ مفهومی بسیار گسترده‌تر محسوب می‌شود.
  • نکته مهم اینکه برندسازی یک تاکتیک تبلیغاتی گران قیمت نیست که فقط شرکت‌های بزرگ قادر به انجام آن باشند. شما در هر سطحی از بازار که قرار داشته باشید، می‌توانید با تفکر خلاق و قدرت هوش خود برندی را بسازید که از اقبال خوبی در میان عموم برخوردار شود.

ریبرندینگ چیست؟

گاهی اوقات با گذشت زمان برندی که در زمان تاسیس شرکت یا سازمان طراحی و ایجاد شده است، دیگر آن کارایی لازم را ندارد و نمی‌تواند در جهت اهداف شرکت به کار گرفته شود. بنابراین نیاز است تا بازنگری‌هایی روی برند طراحی شده صورت بگیرد یا حتی برندسازی مجدد و به صورت همه جانبه انجام شود.

ریبرندینگ فرآیندی است که طی آن تصویر سازمان با استفاده از المان‌های بصری، صوتی و … در ذهن مخاطبان تغییر می‌کند. در این فرآیند سازمان می‌تواند تغییرات کوچکی را در برند اولیه انجام دهد یا با داشتن دلایل و اهداف مشخص مانند دستیابی به مخاطبان و مشتریان جدید طیف وسیعی از تغییرات را در برند خود ایجاد کند.

 

سخن آخر

در این مطلب به این موضوع پرداختیم که برند چیست و برندسازی (برندینگ)‌ چگونه انجام می‌شود؟ برند نمادها و نشانه‌های بصری، صوتی و … است که سازمان‌ها با استفاده از آن محصول خود را به دیگران معرفی می‌کنند. برند به مخاطبان برای درک بهتر محصول کمک می‌کند.

برندسازی یا برندینگ هم به فرآیندی گفته می‌شود که طی آن یک شرکت یا سازمان، محتوای بصری یا نمادهای خاصی را برای معرفی محصول خود به دیگران طراحی می‌کند. برندسازی یکی از اولین قدم‌هایی است که برای بازاریابی و معرفی محصولات توسط یک سازمان باید برداشته شود. البته برندینگ تنها محدود به سازمان‌ها و شرکت‌ها نیست و انواع مختلفی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به پرسونال برندینگ، برندینگ جغرافیایی، برندینگ مشارکتی، دیجیتال برندینگ و … اشاره کرد.