انسان‌ها دارای ویژگی‌های شخصیتی مختلفی هستند و همین موضوع سبب بروز رفتار‌های متفاوت در شرایط یکسان با دیگران می‌شود.

در این مقاله قصد داریم بین تفاوت‌های عمده‌ای که میان افراد و تیپ‌های شخصیتی وجود دارد و آن‌ها را از یکدیگر متمایز می‌کند، به دو خصوصیت شخصیتی درونگرا و برونگرا بپردازیم.

درونگرایی: (Introversion)

درونگرایی ویژگی خُلقی است که با دیدگاه درونی ذهنی همراه است. افراد درونگرا تسلط بیشتری بر نفس از خود نشان می‌دهد. این افراد کمتر تمایل به حضور در جمع دارند و بیشتر وقت خود را به مطالعه و فعالیت‌های ذهنی انفرادی اختصاص می‌دهند. افراد درونگرا اغلب به جای دنبال کردن یک محرک از بیرون، متمایل به درون خود هستند و بیشتر روی افکار، احساسات و خلق و خوی درونی خود متمرکز هستند. آرام کردن افراد و گروه‌ها، ارزیابی موقعیت قبل از عمل کردن، گوش دادن به نظرات دیگران و مستقل عمل کردن از نقاط قوت افراد درونگرا و ناتوانی از در میان گذاشتن افکارشان با دیگران، مشورت نگرفتن از دیگران، تاکید بیش از حد بر نوشتن، فکر کردن خیلی زیاد قبل از اقدام به عمل از نقاط ضعف آن‌ها است.

[su_note]بیشتر بخوانید: خلاصه کتاب تو همانی که می اندیشی اثر جیمز آلن[/su_note]

خصوصیات افراد درونگرا

  • علاقه‌مند به احساسات و افکار خودشان، نیازمند به داشتن قلمرو شخصی، کم‌حرف، ساکت و متفکر.
  • دوستان زیادی ندارند. در ارتباط برقرار کردن با افراد جدید مشکل دارند.
  • از در میان گذاشتن اطلاعات شخصی خود با دیگران خودداری می‌کنند و مایل به رویکردی آهسته اما دقیق‌اند.
  • مشتاق و احساساتی هستند. معمولاً احساسات‌شان را بیان نمی‌کنند. در جمع ناآشنا ساکت، اما در جمع دوستان خود راحت هستند. تمرکزشان زیاد است. برای تصمیم گیری به زمان نیاز دارند. پیش از حرف زدن می‌اندیشند.

چطور بفهمیم درونگرا هستیم؟

اگر شما برای جواب دادن به پیام‌ها صبر می‌کنید، در میان جمع بودن برای شما استرس‌زا است ، از اجتماع فراری نیستید، ولی فقط زمانی که خودتان بخواهید اجتماعی می‌شوید، نسبت ‌به اتفاقات اطراف خود به‌شدت هوشیار و مراقب هستید، قبل از بحث کردن فکر می‌کنید، از تنهایی لذت می‌برید، به‌راحتی به کسی اعتماد نمی‌کنید، گروه کوچکی از دوستان بسیار صمیمی دارید، تصمیم‌گیرنده‌های خوبی هستید، دوستی وفادار هستید، فردی مرموز به‌نظر می‌رسید، بیشتر ترجیح می‌دهید حرف‌هایتان را بنویسید و قضاوت درستی درمورد شخصیت دیگران دارید، شما فردی درونگرا هستید.

راهکارهای غلبه بر درونگرایی

3 راهکار برای غلبه بر درونگرایی را باهم مرور میکنیم:

1-شرکت در فعالیت های جمعی مورد علاقه

ممکن است از اینکه به مهمانی یا گردش بروید خوشتان نیاید. اما به هر حال هر فرد به موضوعاتی مانند یک فعالیت هنری یا ورزشی و … علاقه مند است و از انجام دادن آن‌ها لذت می‌برد. افراد درونگرا بهتر است که پرداختن به این فعالیت‌ها را به صورت گروهی انجام دهند.

2-بالا بردن اطلاعات

گاهی اوقات اتفاق می‌‌افتد که شما در جمعی حضور دارید، همه در حال حرف زدن هستند و شما احساس می‌کنید که هیچ حرفی برای گفتن ندارید. بهتر است قبل از حضور در جمع موضوعات احتمالی مورد بحث را پیش بینی کرده و در مورد آنها اطلاعاتی به دست آورید.

3-ابراز احساسات در خانواده

برای اینکه بتوانید احساسات مثبت و منفی خود را به دیگران ابراز کنید، خود را موظف کنید که هر روز حداقل یک بار در مورد احساساتتان با شخصی صحبت کنید، کم کم به این کار عادت خواهید کرد.

چگونه با درونگراها رفتار کنیم

درونگرایی اختلال نیست بلکه یک ویژگی کاملا عادی است و باید پذیرفته شود. ممکن است در برخی از جایگاه‌ها برای شما دشواری ایجاد کند . واژه‌هایی مثل افسرده، خجالتی وجمع گریز به اشتباه برای درونگراها استفاده می‌شود و آن‌ها را آزرده می‌کند. کاری که شما باید انجام دهید این است که آن‌ها را بپذیرید، به تنهایی آن‌ها احترام بگذارید و با اصرار یا کنایه، سعی نکنید که خلوت آن‌ها را به هم بزنید.

هنگام برقراری ارتباط با افراد درونگرا باید به نظرات آنان احترام بگذارید و سعی نکنید چیزی را به آن‌ها تحمیل کنید. همیشه طوری رفتار کنید که شخص مورد نظرتان متوجه شود نظرات و تصمیماتش برای شما اهمیت زیادی دارد. این افراد معمولا به موفقیت‌های شخصی و پیشرفت‌های درونی، توجه می‌کنند. پس برای جذب این افراد باید این ویژگی را در خود افزایش دهید، یعنی شما هم به موفقیت‌های شخصی و پیشرفت درونی خود توجه کنید. باید ارزش‌ها و امتیازهای درونی خود را افزایش دهید.

ارزش‌ها و امتیاز‌های درونی شامل موفقیت‌ها، پیشرفت‌ها، مهارت‌های شما است. بر خلاف برونگراها که ارزش را در تایید دیگران و محبوبیت می‌بینند، درونگراها ارزش را در درون خود فرد و در مهارت ها و پیشرفت هایش می‌بینند.

برونگرایی: (Extraversion)

برونگرایی ویژگی خلقی است که با دیدگاه عینی و خارجی مشخص شده و با فعالیت عملی بالاتری همراه است. این افراد معمولا نسبت به افراد درونگرا اعتماد به نفس بالاتری دارند و بودن در جمع و فعالیت‌های گروهی را بر فعالیت‌های انفرادی ترجیح می‌دهند .انرژی دادن به افراد و گروه‌ها، توانایی سریع عکس‌العمل نشان دادن و آشنا کردن افراد با یکدیگر از نقاط قوت و ندادن فضا به دیگران برای صحبت کردن، توجه نکردن به اطلاعات دیگران و واکنش نشان دادن قبل از فکر کردن از نقاط ضعف آن‌ها است.

خصوصیات افراد برونگرا

  • آنها علاقمند به حرف زدن هستند و از صحبت کردن با دوستان، اقوام، همکاران و افراد کاملا غریبه لذت میبرند.
  • برونگرا‌ها تعاملات اجتماعی را مفرح و نشاط‌ آفرین می‌دانند و از این تعاملات انرژی و انگیزه می‌گیرند و دوست دارند افکار و احساسات خود را با دیگران در میان بگذارند.
  • اگر با مشکلی رو‌به‌رو شوند، ترجیح می‌دهند دربارۀ مسئله و راه‌حل‌های مختلف آن با دیگران گفت‌و‌گو کنند.
  • برونگرا‌ها به ‌شدت عاشق تعامل با دیگران‌اند و نزدیک شدن به آنها ساده است. بقیه، آن‌ها را جزو افراد دوست داشتنی می‌دانند. آنها به سهولت دوستان جدیدی پیدا می‌کنند و با یک گروه خود را وفق می‌دهند.

چطور بفهمیم برونگرا هستیم ؟

اگر شما معمولا پرحرف و اهل پیش‌قدم شدن در کارها هستید، به سهولت دوستان جدیدی یافته و با یک گروه خود را وفق می‌دهید، علاقه‌مند به افراد جدید هستید و از تعامل و ارتباط برقرار کردن با دیگران انرژی می‌گیرید، پس از بیان کردن به گفته خود می‌اندیشید، ریسک پذیرید، سریع تصمیم می‌گیرید، اجتماعی هستید، عقیده خود را با عقاید دیگران مقایسه و افکار خود را راحت بیان می‌کنید، شما فردی برونگرا هستید.

راهکارهایی برای افراد برون گرا

3 راهکار برای غلبه بر برونگرایی را باهم مرور میکنیم:

1-شمردن اعداد

اگر شما فردی برونگرا هستید، با خود تمرین کنید که قبل از زدن حرفی یا انجام عملی تا 10 بشمارید، واکنش های معقول تر و سنجیده تری خواهید داشت، چه بسا در بعضی موارد تصمیم بگیرید که صحبت نکنید و به دیگران نیز اجازه دهید تا نظراتشان را مطرح کنند.

2-فرصت دادن به دیگران

می‌توانید از یکی از اعضای خانواده یا دوستتان تقاضا کنید که هر گاه در جمعی زیاد صحبت می‌کنید و به دیگران اجازه حرف زدن نمی‌دهید، با یک کلمه رمزی شما را متوجه این موضوع کند.

3-شناختن علاقه فردی

یک انسان هرقدر هم برونگرا باشد، باز هم فعالیت انفرادی پیدا می‌کند که از انجام آن لذت ببرد. شناسایی این علاقه و پرداختن به آن کمک می‌کند تا شما لذت بردن از تنهایی را نیز تجربه کنید و از تنهایی بی تاب نشوید.

نحوه برخورد با افراد برونگرا

برونگراها به شدت تحت تاثیر تایید و توجه قرار می‌گیرند. این افراد دوست دارند وقتی صحبت می‌‌کنند به دقت به سخنان آنان توجه شود. اگر می خواهید یک رفتار صحیح و برخورد عالی با این افراد داشته باشید، باید بدانید برونگراها حتی به عکس العمل‌ها و زبان بدنتان نیز هنگام گوش دادن توجه می‌کنند و اگر بازخورد مثبتی در زبان بدنتان احساس کنند، بسیار هیجان زده خواهند شد.

اگر می‌خواهید رفتار، بازخوردها و تاییدهای شما برای یک فرد برونگرا با اهمیت تلقی شود، باید قبل از هر چیز ارزش‌ها و امتیازهای بیرونی خود را افزایش دهید.

امتیازهای بیرونی شما شامل محبوبیت شما در بین اطرافیان، میزان تایید شدن شما و مقبولیت تان در محیط پیرامون است؛ مثل دانشگاه، محل کار یا بین دوستان. هر چقدر بیشتر دیگران در مورد شما صحبت کنند و شما را تایید کنند، ارزش و امتیاز شما برای این افراد افزایش پیدا خواهد کرد.

باید سعی کنید اطرافیان و نزدیکان شخص مورد نظر را نیز به خود جذب کنید و مورد تایید آنان واقع شوید. به یاد داشته باشید تایید شدن شما توسط دوستان و اطرفیان شخصیت برونگرا خیلی بیشتر از تایید شدن شما توسط دوستان و اطرافیان خودتان تاثیر دارد.

سخن آخر

به یاد داشته باشید درونگرا و برونگرا یک ویژگیِ صفر و یک نیست؛ بلکه یک طیف است. برخی به‌شدت برونگرا هستند و برخی کمتر. برونگرایی متداول ‌تر از درونگرایی است. برونگرا‌ها در ارتباط با دیگران ماهر هستند و به همین دلیل، برون گرایی معمولا ارزشمند تلقی می‌شود. این موضوع البته به این معنا نیست که یک ویژگیِ شخصیتی از دیگر ویژگی‌ها برتر است. هر ویژگی‌ مزایا و معایب خاص خود را دارد. همچنین ممکن است شما در برخی شرایط، برونگرا باشید و در برخی شرایط دیگر، درونگرا. اﻧﺴﺎن ھﺎی دروﻧﮕﺮا درواقع ﺑﻪ اﯾﻨﮑﻪ ﻓﺮد دﯾﮕﺮی ﺑﺎ ﺗﻌﺎﻣﻼت اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮ،ﻗﺪرت ﻣﺤﺎوره ﺑﺎﻻﺗﺮ و ﺗﻮاﻧﺎﯾﯽ ھﺎی ارﺗﺒﺎطﯽ ﮔﺴﺘﺮده در ﮐﻨﺎرﺷﺎن ﻗﺮار ﮔﯿﺮد اﺣﺴﺎس ﻧﯿﺎز ﻣﯽ‌‌ﮐﻨﻨﺪ و اﻧﺴﺎن ھﺎی ﺑﺮوﻧﮕﺮا ھﻢ ﺑﻪ ﮐﺴﯽ ﮐﻪ آرامش ﺑﯿﺸﺘﺮی دارد، ﻗﺎدر ﺑﻪ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﯾﺰی اﺳﺖ، ﻣﺘﻔﮑﺮ اﺳﺖ و ﻣﯽ‌ﺗﻮاﻧﺪ ﻟﺤﻈﻪ ھﺎﯾﯽ ﺑﺪون ﺗﻨﺶ و آرام را مهیا ﮐﻨﺪ، ﻧﯿﺎز دارﻧﺪ.