انسان اساساً یک موجود اجتماعی و وابسته به آن است که با استفاده از سبک خود با افراد مختلف اقدام به ارتباط برقرار کردن میکند. در این مقاله میخواهیم بدانیم انواع سبک های ارتباطی کدامند؟
به مجموعهای از لحن، حرکات بدن، طرز فکر و محتوای ارتباطیِ یک شخص، سبک ارتباطی گفته میشود که هر انسان معمولاً یک سبک ارتباطی مختص به خود را دارد. اما اگر با یک دیدگاه کلی به استایل | Style برقراری ارتباط انسانها نگاه کنیم، متوجه چند دستهی اصلی یا کلی میشویم که دقیقاً موضوع و تم همین مقاله است. شما اگر بتوانید سبکهای ارتباطی را بهخوبی بشناسید و بهترینشان را گزینش کنید، میتوانید تحول عظیمی در زندگی شخصی خود بهوجود بیآورید که در این مقاله مفصلاً به این موضوع میپردازیم.
سبک ارتباطی چیست؟
همانطور که در مقدمه گفتیم، وقتی شخصی با استفاده از لحن، محتوای صحبت، حرکات بدنی و هدف مورد نظر خود شروع به برقرای ارتباط با شخصی دیگر میکند، یک سبک رفتاری بهخود میگیرد که از دیدگاه علم روانشناسی، سبک ارتباطی نام دارد. این درست است که همهی افراد شبیه به هم رفتار نمیکنند اما وقتی لحن گویش را از این مجموعهی بزرگ برداریم، متوجه یکپارچگی رفتارِ بعضی از افراد خواهیم شد که به چند دستهی مختلف تقسیم میشوند. در ادامه ابتدا به فوایدِ شناخت و استفاده از سبک رفتاری اشارهای میکنیم و سپس سبکهای مهم را مرور خواهیم کرد.
مزیت شناخت و استفاده از سبک رفتاری
وقتی شما از سبکهای رفتاری اشخاص آگاهی داشته باشید، میتوانید با برقراری ارتباط موثر و فیکس شده با شخصیتشان، احساس بهتری در مکالمه خود به هر دو طرف منتقل کرده و پیشرفت بهتری نسبت به دیگران در روابط خود داشته باشید. یا حتی بهترین تصمیمی که باید بگیرید را اتخاذ کنید! در عین حال زمانی که با مشکلی در جایی برخورد کردید، به راحتی آن را حل کرده و تعادل شخصیتی خود را به رخ بکشید.
استفاده از سبک رفتاری اما مزیتهای زیادی دارد، مهمترین فایده آن این است که در چشم افراد، شما فردی متعادل به نظر میرسید؛ زیرا همیشه با یک استایل مناسب با دیگران رفتار میکنید و آنها این را میفهمند که شما مغرور، چند شخصیته، کم توجه و… نیستید. از این موارد که بگذریم، حتی پیش خودتان نیز احساس بهتری دارید وقتی میدانید که شخصیت شما یکپارچه و متعادل است.
انواع سبکهای ارتباطی
آیا تا بهحال به دستهبندی کردن رفتارهای خود در طول روز توجهای کردهاید؟ با تعاریفی که داشتیم، به نظر شما طبقهبندی رفتارها در روابط ما تاثیرگذار است یا کار بیهودهای به نظر میرسد؟ مسلماً پاسخ خیر است. این تقسیمبندی توسط روانشناسان انجام شده است که تحت عنوان سبکهای ارتباطی شناخته میشود.
در زیر برایتان لیست شدهاند:
۱- منفعل یا مهرطلب
احتمالاً به افرادی برخورد کردهاید که اعتماد به نفس خوبی نداشته و موقع صحبت کردن نوعی عدم قدرت تصمیمگیری درونشان دیده میشود.
این افراد بهدلایل مختلفی که برای هر شخص متفاوت است، از جمله؛ ترس، نگرانی، نیاز به محبت، نیاز به توجه و استرس، نمیتوانند در مقابل افراد مختلف چندان مخالفت کنند و در کل دوست دارند با محبت کردن و نگفتن نه، محبت، توجه و اعتماد افراد را بهخود جلب کنند، این حس در بعضی از افراد به میزان و درجات مختلفی وجود دارد.
در مواجه شدن با این دسته از افراد سعی کنید لبخند بزنید و با لحن ملایم خود کمی آرامشان کنید، راستش هیچ چیز بهتر از این نیست که این اشخاص در کنار شما احساس آرامش کنند.
۲- پرخاشگرانه یا جاه طلب
افرادی هستند، با اینکه میدانند پرخاشگری یا جاهطلبی هیچ سودی ندارد، باز هم سعی میکنند در صحبت کردنشان افراد را مسخره کرده، حرف زشت بزنند یا حرفشان را به کرسی بنشانند. از طرز راه رفتن سریع و دستان دور شده از پهلویشان میتوان فهمید که میترسند.
این طرز رفتار به دلایل مختلفی از جمله؛ ترس از شکست، عقدهها، ناامیدی، تنهایی و غم سرچشمه میگیرد و جزو حقیرترین نوع رفتاری است که میتوان از کسی انتظار داشت.
در مواجه شدن با این افراد که خوشبختانه در جامعه زیاد نیستند، اولاً سعی کنید از آنها دوری کنید زیرا بههیچ عنوان شایسته شما نیست که حد شخصیتی خود را بکاهید و با آنها وارد بحث شوید و اگر هنگام صحبت متوجه چنین ویژگیای در شخص شدید، بدون توجه به عمق بحث گفتگو را پایان دهید.
۳- مستقیم
این سبک ارتباطی بهترین استایلی است که میتوانید در ارتباطات خود داشته باشید، ویژگی افراد مستقیم این است که متعادل هستند و به هر دو طرف ارتباط به یک اندازه اهمیت میدهند، نه تعریف بیهوده میکنند و نه احساس ناراحتی بیهوده بلکه با نهایت احترام، فقط در ارتباط هستند و با مواجه شدن با مسائل مختلف کاملا منطقی رفتار میکنند. اگر دقیقتر به این نوع رفتار نگاه کنیم، چنین اشخاصی از نظرکاری همواره درحال بهبود خود هستند و سعی دارند با موفقیت در شغل خود اعتماد به نفس خود را افزایش دهند، جالب است اگر بدانید وقتی اعتماد به نفس خود را افزایش دهید، رسماً و ناخوداگاه چنین شخصیتی را به خود میگیرید.
دلیل اینگونه رفتار کردن را میتوان در؛ تعادل شخصیتی، کامل بودن، عدم کمبود، بلوغ و احترام دانست.
سخن آخر
مسلماً سبکهای کوچک دیگری از ارتباط هستند که کم یا زیاد میتوان درون هر شخص دید اما مهمترین و بارزترین سبکهای ارتباطی را میتوان در موارد ذکر شده مشاهده کرد. معمولاً سبکهای دیگر تلفیقی از چند استایل هستند یا در موارد معدود، شخص دچار چند شخیصتی است که در مکانها و شرایط مختلف، نوع رفتار خود را تغییر میدهد. اگر میخواهید یک سبک مناسب برای برقراری ارتباط داشته باشید، پیشنهاد میکنیم از شماره ۳ یا همان مستقیم استفاده کرده و همیشه متعادل باشید. یک انسان متعادل بیش از چیزی که فکر میکنید در چشم دیگران میدرخشد، دقیقاً همانطور که خودتان با دیدن چنین شخصی حس میکنید؛
مقاله انواع سبک های ارتباطی کدامند را با هم خواندیم امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در هر صورت تنها تمرین کردن مداوم است که میتواند شخصیت شما را بهبود دهد، سعی کنید راه رفتن خود را اصلاح کنید هنگام صحبت از خود فیلم بگیرید و مهمتر از همه، جلوی آیینه تمرین کنید و به خود باور داشته باشید که بعد از مدتی این تمرین جزوی از طرز تفکر یا شخصیت شما میشود. قاعدهی معروفی که روانشناسان از آن صحبت میکنند، عبارت است از؛ وقتی که یک فرد متداوماً با اصلاح رفتار خود پیش میرود بعد از مدتی تمام نواقص شخصیتی او از بین میروند و ناخودآگاه به سمت کامل شدن پیش میرود. با این تعریف بهتر است کمی روی این موضوع تامل کرده و تصمیم خود را بگیرید.